Tussenjaar

12-10-2017 door: Redactie
“Wat ga je dan doen? Een heel jaar op de bank liggen?” Zo kijken over het algemeen ouders tegen het fenomeen ‘tussenjaar’ aan.

Mijn ouders hoeven zich niet druk te maken, want ik doe nog wel iets van een opleiding: een vooropleiding aan de kunstacademie namelijk. Hier bouwen we torens van 10 kilo klei, maken we abstracte zelfportretten en fotograferen we random mensen op straat. Vergeleken met vwo is dit dus de vaagste en meest praktische opleiding ooit. Laatst vroeg ik feedback op mijn zelfgemaakte tijdschrift. Mijn leraar gaf me alleen een quote van Picasso: “als het beeld al in je hoofd zit, waarom zou je het nog op papier zetten?”

Naast deze crea-bea-geitenwollensokken-opleiding heb ik ook nog een baantje in een winkel in het centrum van Utrecht. Over het algemeen raak ik dus geen boek aan, waardoor mijn IQ met de dag 5 punten lijkt te dalen. Mijn studentenvrienden hebben nu waarschijnlijk al een tentamenweek en nog 534 toetsen achter de rug terwijl ik twijfel of je ‘toets’ nou alleen met ‘t’ of ‘dt’ schrijft (heel fijn dus dat de redactie mijn column op spelling controleert). Ik ben zelfs aan het overwegen om gewoon binnen te sneaken bij willekeurige hoorcolleges. Want leren is best leuk wanneer deadlines niet je ziel opeten.

Toch ben ik ontzettend blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Nu kan ik rustig bekijken wat ik na mijn tussenjaar wil gaan doen, zit de stress niet tot over m’n oren en kan ik doen wat ik leuk vind. Ik zou dus een tussenjaar ook zeker aanraden. Ga reizen, leer een vreemde taal of doe die cursus die je altijd al wilde doen. Ga niet voor zekerheid want dan groei je niet. Doe iets nieuws en ga met volle angst vooruit.

Liefs, Anke

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie