'We laten ons door niets meer tegenhouden'

18-1-2018 door: Redactie
De zussen Miriam en Carla Wijnen staan na een pauze van ruim acht jaar weer samen met een cabaretvoorstelling in de theaters. Hun show ‘De aanbouw’ is de meest persoonlijke tot nu toe, maar het is geen “therapie op het podium.”
maskTop
'We laten ons door niets meer tegenhouden'
maskBottom

Miriam en Carla Wijnen (43) groeiden samen met hun drielingzus Karin op in Grubbenvorst. Karin heeft nooit de ambitie gehad om de bühne op te stappen. “ Ze deelt wel onze humor”, vertelt Miriam. “Daarnaast is ze kritisch en ook supereerlijk.” Hun creativiteit kregen de zussen van hun ouders. Carla: “Mam kan goed zingen en onze vader heeft onder andere teksten geschreven voor de Grubbenvorster revue.” De twee startten in hun studententijd met het duo Zus & Zo. Ze stonden in de finale van Cameretten in 1996 en wonnen verschillende cabaretprijzen, waaronder de Persoonlijkheidsprijs van het achtste Groninger Studenten Cabaret Festival in 1994 en het eerste Limburgse Cabaret Festival in 1995. Tussen 2000 en 2005 stonden ze met diverse programma’s in de theaters. Op een gegeven moment zorgden onder meer privéomstandigheden en het feit dat hun theaterbureau andere ideeën voor de toekomst had, voor een noodgedwongen pauze.

“In 2007 kreeg ik mijn zoon Christian, die ernstig meervoudig gehandicapt is”, geeft Miriam aan. “De zorg voor hem ging 24 uur per dag, zeven dagen in de week door. Ook Carla trouwde en kreeg kinderen. De tijd om een samen een programma te maken, was er gewoonweg niet.” “Wel hebben we in die jaren theater op maat gemaakt voor bedrijven”, vult Carla aan. Ook solo deden ze klussen. Zo regisseerde Miriam de Grubbenvorster revue in 2013 en was ze betrokken bij het theaterspel van het Witte Dame Festival. “Het was heel jammer dat we niet meer samen konden spelen, maar de tijd ontbrak. Hoewel ik veel hulp kreeg van onze ouders en hij wel naar de dagopvang kon, was er voor Christian geen logeeropvang in de regio. Uiteindelijk kwam ik terecht in Brabant en sinds tweejaar verblijft hij daar in een woongroep. Dat was een hele moeilijke beslissing, die ik nu wel heb geaccepteerd. Mijn hele leven draaide om Christian en nu is er een betere balans.”

Dat betekende dat er ook weer ruimte kwam om samen een programma te schrijven. “Dat is echt leuk, het voelt weldadig”, vindt Miriam. Carla: “Ik heb het lol van samen iets maken echt gemist. Het is ook speciaal om samen op het podium te staan.” “Ik zie dit als een opstartprogramma”, geeft Miriam aan. “In eerste instantie was het de bedoeling dat het een soloprogramma zou worden. Carla hielp me wel met de teksten en op een gegeven ogenblik zei ze: ‘Laat me toch maar iets doen’. En met z’n tweeën zijn we veel grappiger dan alleen”, lacht ze. De voorstelling is deels gebaseerd op hun eigen leven. Carla: “Het is ons meest persoonlijke programma tot nu toe, er zitten elementen van ons leven in. Het is echter geen therapie-op-het-podium-voorstelling. Het is een mix tussen muziektheater en cabaret. We spelen onszelf, maar ook een rol. Miriam is vaak de clown op de bühne en ik ben het tuttige typetje. De verbindende factor in de voorstelling is de aanbouw die we denken nodig te hebben voor onze kinderen.” Naast Carla op de piano is er ook een gitarist, Sjors van der Mark. Veel meer over de inhoud willen de zussen niet verklappen. “Het draait bij ons om de inhoud, we zorgen ervoor dat de teksten goed in elkaar steken”, licht Miriam toe. “Het is geen lach-of-ik-schiethumor, maar met een ironische ondertoon.” “Het is echt onze show geworden”, voegt Carla toe. “We durven nu meer te doen wat we zelf leuk vinden. Het theater pas echt bij ons, dat is wel duidelijk geworden tijdens die pauze.”

“Ik ben heel trots dat we weer zijn gestart”, zegt Miriam. “We zitten nog niet op de toppen van ons kunnen en we stoppen niet voordat we het beste hebben gemaakt wat we kunnen. En we laten ons door niets meer tegenhouden.”

Miriam en Carla Wijnen staan zondag 3 februari in ’t Gasthoês in Horst. Kijk voor meer informatie op www.miriamwijnen.nl
(Foto: Renée Reijnders)

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie