CV De Vlaskop viert 5x11-jarig bestaan

1-11-2017 door: Redactie
Carnavalsvereniging De Vlaskop uit Melderslo bestaat 5x11 jaar. Daarvoor organiseert de vereniging vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 november een feestweekend.
maskTop
CV De Vlaskop viert 5x11-jarig bestaan
maskBottom

De vereniging werd 55 jaar geleden opgericht, in 1962. “Daarvoor werd carnaval wel gevierd, maar slechts een klein beetje,” vertelt Wim van Hoof, lid van de jubileumcommissie. “Toen men in de gaten kreeg dat er in Horst ook een vereniging werd opgericht, kwam de gezonde rivaliteit naar boven en werd besloten ook een vereniging op te richten. Uiteindelijk waren we ook een paar dagen eerder dan Horst. Daarom hebben wij nu ook jubileumweekend op de 10e, 11e en 12e, en heeft Horst jubileum de week daarna. Dat hebben ze goed begrepen.”

De eerste carnavalsviering was eenvoudiger dan tegenwoordig. “Volgens mij hadden we wel een optocht, maar was dat alleen de prinsenwagen. De pakken bestonden toen uit een mantel en een vilten muts. Maar goed, je moet ergens mee beginnen”, zo vertelt Van Hoof. Tegenwoordig is de vereniging groter en professioneler. “Ons doel is carnaval voor heel Melderslo organiseren. Daarom is ons clubje ook gegroeid, er zijn meer zaken en activiteiten in een jaar.” Voorzitter William Alards vult aan: “Zeker sinds we negen jaar geleden het beheer helemaal in eigen handen kregen en in MFC De Zwingel gingen zitten. Daarvoor zaten we altijd in café ’t Wiel en zaal ‘t Paradijs. Toen dat sloot hebben we nog een keer in een loods en een feesttent carnaval gevierd. Het grootste verschil is dat we nu eigen mensen hebben en veel vrijwilligers. Daardoor kreeg de organisatie uiteindelijk een gezondere financiële basis.”

Lid van de jubileumcommissie, Hans Heldens, vertelt verder: “Sinds we naar De Zwingel zijn gegaan is het aantal carnavalsvierders verder toegenomen, er zijn meer mensen betrokken geraakt.” Alards: “Ook zijn er meer mogelijkheden, een stapje extra, beter licht en geluid, beter decor. We zijn echt vooruit gegaan.” Die betrokkenheid komt ook vanuit de jeugd, vertelt Alards. “We hebben een jeugdprins, prinses en adjudanten. Die betrekken ook veel mensen en verenigingen bij carnaval.”

Dick Alards, ook jubileumcommissielid: “Ons weekend begint vrijdag met een feest voor de jeugd, het optochtbal. Die dag is gericht op de jeugd, maar als iemand van 85 het interessant of leuk vindt, mag diegene natuurlijk ook komen.” Daarbij wordt om 24.00 uur het nieuwe carnavalsseizoen geopend. “Er wordt dan afgeteld, een soort nieuwjaar naar het nieuwe carnavalsseizoen.”

Op zaterdag worden de nieuwe tenues gepresenteerd. “Dat gebeurt bij Museum De Locht in Melderslo”, aldus Van Hoof. “Daarnaast wordt ook de carnavalsexpositie geopend. Diezelfde dag wordt de jubileumspeld gepresenteerd, een speld die de link gaat leggen tussen 5x11 De Vlaskop en de oprichting. ’s Avonds is in MFC De Zwingel een feestavond.” Heldens: “Hiervoor zijn alle carnavalsverenigingen uitgenodigd. We gaan dan geen receptie doen, want dat wordt een te lang verhaal. We gaan er gewoon een feest van maken.” Van Hoof: “We weten sowieso wel dat de aanwezigen ons een warm hart toedragen.” Het jubileumweekend wordt afgesloten met een brunch voor het hele dorp. Een moment om na te praten over het jubileum en de mogelijkheid om nog een feestje te vieren, aldus de organisatie. Hiermee sluit de vereniging het jubileumfeest af en gaat ze zich opmaken voor carnaval in 2018. (Foto: CV De Vlaskop)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie