Burendag in de Mussenbuurt in Horst

25-9-2016 door: Redactie
Bewoners van de Mussenbuurt in Horst kwamen op zaterdag 24 september bij elkaar in het kader van Burendag. Voor deze gelegenheid werden er diverse multiculturele activiteiten georganiseerd. “De vooroordelen over deze wijk kloppen niet. Het is hier altijd gezellig.”
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De speurtocht is afgelopen en een paar kinderen springen nog op het springkussen op het Merelplein dat vandaag dienst doet als ontmoetingsplek tussen de bewoners van de Mussenbuurt. Het is een buurt die in Horst door sommigen gezien wordt als een soort achterstandsbuurt. Volgens de bewoners die hier vandaag zijn klopt dat beeld niet. “Het is een gevarieerde wijk. Er zijn veel verschillende culturen. We hebben Polen, Mexicanen, noem maar op. Maar de mensen zijn hier mooi en de huizen ook”, aldus Sabrina van den Bekerom van de werkgroep Mussenbuurt, die deze dag heeft georganiseerd. Trees Poels, ook van de werkgroep, woont nu een jaar in de buurt (voorheen in Den Haag, red.) en ervaart dat als prettig. “Mensen zeiden: ‘Ha, je moet hier eens komen wonen.’ Nou, dat heb ik gedaan en de Mussenbuurt is een gezellige buurt.”

Sinds kort zijn er ook nieuwe statushouders neergestreken in de Mussenbuurt. Een van hen is Tigsiti Mael. Zij komt uit Eritrea. “Het bevalt me hier”, zegt ze in haar beste Nederlands. Ze is hier pas enkele maanden. “Ik hoop dat mijn man en kinderen hier ook heen kunnen komen.” De verhalen die mensen over de Mussenbuurt vertellen, komen volgens Van den Bekerom vooral uit het verleden. “Ik woon hier al veertien jaar en ik heb hier nooit problemen gehad. Ik vind het juist mooi dat hier zo veel verschillende culturen samenkomen. Zo bracht een van onze Poolse medebewoners vandaag spontaan iets te eten mee om uit te delen”, vertel Van den Bekerom.

“Het is hier altijd gezellig”, roept een van de bewoners vanuit de tent die speciaal voor Burendag is opgetuigd. Het is Thei Donders (74). Hij woont al 46 jaar in de buurt. “Er wordt vaak gezanikt, maar het is hier juist erg rustig. Oké, toen er veel mensen tegelijk in de huurwoningen van deze buurt kwamen wonen was het misschien onrustig. Dat is nu niet meer het geval. Ik zou nergens anders willen wonen. Ik ga vanuit hier naar het bejaardenhuis of crematorium”, lacht Donders.

Hij vindt de buurt een goede afspiegeling van de multiculturele samenleving. “Het is wel belangrijk om de nieuwkomers een beetje te verdelen en niet allemaal bij elkaar te stoppen. Wij Nederlanders zouden dan toch ook naar elkaar toe trekken?”, aldus Donders. Catharina (60) woont ook in de buurt. Zij vermoedt dat er een hoop gelukszoekers in Nederland asiel aanvragen en krijgen. “Ik heb een kennis in Angola en ik ken de verhalen van daar. Daar zijn vrouwen die hun kinderen achterlaten en hierheen komen. Ik kan daar niet met mijn hoofd bij”, zegt Catharina, die ook denkt dat deze groep mensen in haar eigen wijk is vertegenwoordigd. “Ik heb het dan niet over Syriërs. Die vluchten echt voor oorlog. Dat vind ik een ander verhaal.” Bewoners Door Jacobs en Margit Gertzen zijn het niet met haar eens. “Ik geloof niet dat hier gelukszoekers wonen”,
zeggen zij allebei.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie