Brandweerproef in Horst

12-5-2017 door: Redactie
De brandweer van Horst was zaterdag 13 mei één van de organisatoren van de gewestelijke vaardigheidstoetsen voor brandweerkorpsen. Op Veld Oostenrijk deden negen posten mee aan de toets, waarbij ze werden beoordeeld op onder andere snelheid en veiligheid.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

"De wedstrijden beginnen bij de provincie,” vertelt Angela Alards van de brandweer in Horst. “De beste drie mogen dan naar de gewestelijke ronde. Van al die gewestelijke rondes gaan uiteindelijk de tien beste brandweerposten door naar de finale.” Deze zaterdag wordt er officieel door posten uit het gewest Zuid-Nederland gespeeld. “Maar omdat niet alle teams konden, is er het een en ander geruild,” aldus Alards. “Daarom zijn er vandaag naast drie posten uit Noord-Brabant, één uit Limburg en één uit Gelderland, ook drie posten uit Utrecht en één post uit Zuid-Holland in Horst die de proef uitvoeren.”
Jury beoordeelt de teams

Tijdens de proef wordt er een scenario nagespeeld dat brandweer­lieden ook in het echt tegen kunnen komen. In deze proef gaat het om een melding van een bedrijfsongeval bij het bedrijf Ashorst in Horst, een varkensbedrijf, dat naast varkens ook een biogasinstallatie heeft. Er zijn bij werkzaamheden op het terrein twee voertuigen tegen elkaar gebotst waarbij verschillende slachtoffers zijn gevallen. Alards: “De brandweerpost moet tijdens de proef dus ter plekke gaan kijken wat de prioriteiten zijn: de eigen veiligheid, de slachtoffers, dat soort dingen.” Terwijl de brandweer­lieden bezig zijn met de proef, kijkt een jury toe. “De post wordt bijvoorbeeld beoordeeld op veiligheid en op het materiaal dat wordt gebruikt, maar ook op samenwerking met andere hulpdiensten,” zegt Alards.

Peter de Kok is bevelvoerder van Brandweer Woudenberg uit Utrecht. Ook zijn post nam vandaag deel aan de wedstrijd in Horst. “Het was wel een spannende proef,” vertelt hij. “Best lastig ook, vooral het stellen van de juiste prioriteiten. Ook waren de slachtoffers niet heel makkelijk te vinden.” Hij heeft dan ook gemengde gevoelens over de proef: “Er waren goede punten, maar we hebben ook wat missers gemaakt. Het laatste slachtoffer hebben we bijvoorbeeld pas heel laat gevonden.”

Hoewel dus niet alles helemaal goed ging, zijn dit soort brandweerwedstrijden volgens De Kok enorm nuttig. “Dit zijn niet de scenario’s die je dagelijks tegenkomt, maar we moeten toch weten wat we moeten doen als we wel in zo’n situatie terechtkomen.” De Kok vindt het dan ook vooral belangrijk om kennis en ervaring op te doen tijdens de proef. “Iedereen neemt dit weer mee in zijn rugzakje.”

De brandweerpost van Woudenberg eindigde uiteindelijk op een negende plaats. De posten van Linschoten (Utrecht), Liempde (Noord-Brabant) en Roggel (Limburg) namen de eerste drie plaatsen in en zijn hiermee alvast door naar de volgende gewestelijke ronde.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie