Verknipt schoonheidsideaal

14-9-2017 door: Redactie
De zomer is officieel voorbij. Met regen, wind en wolken heeft de herfst zelfs als zijn intrede gedaan. En hoewel het vakantieleven me goed beviel en ik liever zon dan regen zie, is dat ergens ook wel lekker.

Want het is éíndelijk gedaan met het hysterische gezeur over de ‘summerbody’: een slank, afgetraind en zongebruind lichaam waarmee je je zonder schaamte en vooral mét bewonderende blikken in een zwembroek of bikini op het strand zou kunnen begeven. Slank en afgetraind zijn wat mij betreft geen probleem (maar hou het wel gezond). Maar die obsessieve drang naar een bruine huid, die zal ik nooit begrijpen. “Ik denk dat ik me vandaag maar niet insmeer, als ik dan verbrand, dan kleurt dat daarna bruin bij.” Geen unieke gedachte, blijkbaar. Wat ik me dan vooral afvraag, is of het inmiddels nog niet algemeen bekend is dat veel zonnen, en vooral verbranden, heel ongezond kan zijn. Zeker als je een gevoelig huidtype hebt, wordt de kans op huidkanker groter naarmate je meer tijd in de zon doorbrengt. Daarbij: dan heb je uren liggen verschroeien in de zon, is je bruine huidje binnen een paar weken weer weg en ben je weer net zo’n bleekscheet als normaal. Is dat het nou waard?

Wat mij betreft is dat hele bruin zijn een verknipt Westers schoonheidsideaal. In sommige Aziatische landen willen mensen juist helemaal niet bruin worden en lopen ze zelfs bij veertig graden het liefst in lange mouwen rond: alles om maar zo wit mogelijk te blijven. Net zo verknipt. Blank, bruin, zwart of pimpelpaars, uiteindelijk doet het er niet toe en gaat het erom dat we onszelf en elkaar kunnen accepteren zoals we zijn. En daar moet een huidskleur geen enkele rol bij spelen.

Aniek

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie