'Men weet niet meer wat verkeersregels zijn'

14-3-2018 door: Redactie
Iedere inwoner van Horst aan de Maas heeft bijna dagelijks met het verkeer te maken. Er is weinig aan te doen om er geen onderdeel van uit te maken. Waar veel mensen samenkomen is het gewoonweg niet te vermijden dat hier frustraties ontstaan. Ruim 93 procent van de ondervraagden geeft aan zich geregeld te ergeren in het verkeer. Dat blijkt uit onderzoek van TipHorstaandeMaas.nl

De voornaamste frustratie hierin blijkt het gebruik van de smartphone te zijn, zowel op de fiets als in de auto. Dit is een kwart van de ondervraagden, waarbij er onder andere aangegeven wordt dat het gevaarlijke situaties zorgt, ongeacht of dit nu bellen of appen is. “Hoeveel slingerende auto’s en plotseling langzaam rijdende auto’s op de snelweg, ik stond er echt versteld van hoe vaak dit gebeurd. Ik zit in een hoge bestelbus en zie dat er veel automobilisten met hun telefoon bezig zijn tijdens het autorijden”, vertelt iemand uit recente ervaring. Weer een ander brengt een andere vraag aan het licht: “Wordt er tijdens de verkeerslessen wel voldoende aandacht hier aan besteed?” Ook wordt er een oplossing geboden: “Als ze je snappen met bellen, de telefoon afnemen en na een maand pas teruggeven.”

Op de tweede plaats met elf procent komt ‘bumperkleven’. Iets dat door velen geassocieerd wordt met ‘asociaal rijgedrag’, ‘hufterigheid’ en ’arrogantie ten top’. Dat is volgens één van de ondervraagden te wijten aan het gebrek aan tijd dat mensen tegenwoordig hebben: “Iedereen heeft haast. Overal wordt harder gereden dan toegestaan, Als je je aan de snelheid houdt, wordt er meteen gereageerd met bumperkleven en knipperlichten”. Hierbij is het overigens wel typisch dat er aan de andere kant ook mensen zijn die kenbaar maken zich te ergeren aan ‘te langzaam rijdende automobilisten’.

Een gedeelde derde plaats is er voor ‘geen richting aangeven’ en ‘geen licht op de fiets’, waarbij ze allebei negen procent scoren. “Het is zeer ergerlijk, gevaarlijk en je ziet het steeds meer. Daar moet de politie flink tegen optreden”, vertelt een persoon over het richting aangeven. Opmerkelijk is dat hierbij ook de schoolgaande jeugd op de fiets genoemd wordt, vooral als het om grote groepen gaat. Het zonder licht op de fiets zitten wordt dan wel weer als gevaarlijker bestempeld. “Ik denk dat de meeste fietsers zonder licht niet in de gaten hebben hoe onzichtbaar ze zijn.”

Tot slot zijn er ook nog mensen die ervoor gekozen hebben om zich niet langer druk te maken over wat er allemaal in het verkeer gebeurt. “Ik vind alle punten vervelend, maar maak me er niet meer druk over. Slecht voor mijn hart.”

TipHorstaandeMaas is een samenwerkings­verband tussen HALLO Horst aan de Maas en TopOnderzoek. Voor meer resultaten of aanmelden voor de volgende enquête, kijk op www.tiphorstaandemaas.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie