Blauwe bes in beweging

15-7-2018 door: Redactie
Heel Nederland stond in het weekend van vrijdag 13 en zaterdag 14 juli in het teken van de opening van het blauwe bessenseizoen. Met als thema ‘Blauwe bes in beweging’ ging dit gepaard met diverse festiviteiten bij zeventien deelnemende telers door Nederland en België. Zo ook in Broekhuizen, America en Melderslo.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Verantwoordelijk voor de festiviteiten dit weekend is het Blauwe Bessen Platform; een collectief van blauwebessentelers uit Nederland, België en Duitsland die onder de noemer ‘Simply The Bes’ de blauwe bes willen promoten. Het evenement werd voor de eerste keer gehouden en in de gemeente Horst aan de Maas waren er vier bedrijven die hier aan meededen: Blauwebessenland en Handje Gezond in America, Douven blauwe bessen in Melderslo en Hayberries in Broekhuizen. Met het thema ‘Blauwe bes in beweging’ wil de organisatie de koppeling leggen tussen blauwe bessen en een gezonde leefstijl waarin voeding en beweging belangrijk zijn.

Op vrijdag 13 juli vond de opening plaats, waarbij verschillende betrokken partijen binnen dit thema een korte presentatie gaven. Frans Pollux was deze dag verantwoordelijk om er voor te zorgen dat dit in goede banen geleid werd en complimenteert in zijn openingswoord de slogan ‘Simply The Bes’, waarna hij vraagt wie dat bedacht heeft. Een antwoord komt uit de zaal: “Dat is vanuit een reclamebureau en telers samen voortgekomen.”

Eerste spreker is Erik van de Vin, projectleider bij het blauwe bessen platform, die aangeeft dat ze als doelstelling hebben om kennis en informatie te delen over de blauwe bessen. “Behalve dat blauwe bessen lekker zijn, zijn ze ook ontzettend gezond”, vertelt Van de Vin. “Ze beschikken over een groot aantal antioxidanten die bijvoorbeeld niet alleen van belang zijn om de effecten van veroudering te verminderen, maar ook beschermen tegen de beschadigende werking van cholesterol in het lichaam. Met dit evenement willen we aandacht genereren voor de gezondheidsvoordelen. De bedoeling is ook dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt.” Gedeputeerde van de Provincie Limburg, Hubert Mackus, was ook aanwezig en benadrukt het belang van de samenwerking zoeken met andere sectoren. “Als de samenwerking gezocht wordt met andere sectoren, geeft dit de telers een beter toekomstperspectief. Dus niet alleen als blauw bes bij het zachtfruit blijven, maar ook andere soorten opzoeken. Wij als Provincie stimuleren dit”, aldus Mackus.

Hierna volgde een presentatie van Koen Venema, die vanuit de universiteit uit Maastricht op een campus in Venlo op het Floriadeterrein heeft gezeten. Hij is gespecialiseerd in darmmicrobiologie en helpt bedrijven bij het ontwikkelen van gezonde voeding. Samen met Erik van de Vin is hij een onderzoek aangegaan naar de gezondheidseffecten van de blauwe bes. Venema: “Blauwe bessen hebben een krachtige activiteit van antioxidanten die in het menselijk lichaam helpen vrije radicalen te neutraliseren. In de schil van de bes zit een verdedigingsmechanisme dat ons juist helpt. Denk hierbij aan de spijsvertering, gewichtsproblemen, diabetes, hart- en vaatziekten, het verminderen van ontstekingen en het vertragen van de groei van tumoren.” Na een vraag van Frans Pollux of ze bij ieder mensen hetzelfde effect hebben, is hij eerlijk in het feit dat dit voor ieder mens anders uit pakt. “Ieder mens heeft een andere darmflora en –fauna, dus het effect is ook op iedereen anders. We kunnen echter wel stellen dat het gezond is om ieder dag een handvol blauwe bessen te eten.”

Op de zaterdag openden 17 telers door heel Nederland hun deuren voor bezoekers, waaronder de eerder genoemde vier telers uit Horst aan de Maas. Overal konden bezoekers een rondleiding krijgen door het bedrijf en door de velden en werden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals demonstraties van pluk- en oogstmachines, diverse stands, live cooking, zelfpluk en proeverijen. Ook konden er diverse producten met blauwe bessen gekocht worden. Daarnaast werd er een koppeling gemaakt met de Open Imkerijdag, die op dezelfde dag plaatsvond. Joop Dahm van het blauwe bessen platform legt uit: “Wil je het als teler goed doen, dan heb je bijen nodig. Dat is een soort verzekering op een optimale bestuiving van de plantage. Daarnaast moet er ook veel meer natuur in de vorm van een bloemenrand ingezet worden rondom de plantage, die insecten aantrekt ten goede van de plantage. Hoe productiever de bijen worden, des te meer stuifmeel ze verplaatsen en des te beter de oogst.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie