'Tijdens feestjes mijn eigen bier op tafel zetten'

21-6-2018 door: Redactie
Tijdens de zomer is er niets zo lekker als met een koud biertje op het terras te zitten. De keuze hierin wordt steeds groter, dankzij de vele kroegen die een steeds ruimer wordend assortiment aan speciaalbieren aanbieden. Er zijn echter ook mensen die zelf speciaalbiertjes brouwen. Zo ook Chris Driessen (25) uit Grubbenvorst, die sinds het begin van dit jaar zijn eigen bier brouwt onder de naam Brouwerij Het Kippetje.
maskTop
'Tijdens feestjes mijn eigen bier op tafel zetten'
maskBottom

Het avontuur begon voor Chris aan het begin van dit jaar, toen hij met vrienden Beer Kefeke Flores in Venlo bezocht, waar bezoekers zelf hun bier kunnen brouwen. “We hebben daar gewoon voor de gezelligheid aan meegedaan. We hebben er toen van alles in gedaan dat ons wel lekker leek en daar het eerste biertje van gemaakt, dat we toen ´Dien Mam´ hebben genoemd. We konden het toen nog niet meteen proeven, want het moest toen nog twee maanden staan voordat het echt klaar was. Toen ik het mocht proberen, smaakte het echter nergens naar. ´Dien Mam´ was echt niet lekker.” Nadat hij op deze manier kon proeven aan het bierbrouwen, smaakte dat overigens wel naar meer voor Chris. ”Dat kan ik met de juiste middelen thuis ook, dacht ik meteen. Ik ben toen samen met mijn vrouw naar een winkel in Almere gereden waar ze de benodigdheden hiervoor verkopen. Daar zijn we goed geholpen en nu brouw ik veelal aan de hand van een basisboek, van wat ik online kan vinden, maar ook wat me gewoon lekker lijkt.”

Ondertussen heeft hij een volledige installatie thuis staan en heeft hij sindsdien al zes biertjes zelf gebrouwen. ”Het is leuk om zelf biertjes te ontwerpen, maar het vergt ook veel geduld. Je kunt al veel doen door bijvoorbeeld te variëren in het suikergehalte of de temperatuur waarop het gekookt wordt. Sommige stappen vragen enige wachttijd waarbij er zo nu en dan geroerd moet worden, maar het echte wachten begint pas als je klaar bent met het bereiden van het jonge bier. Dan moet het namelijk een tijd op fles staan om zogezegd volwassen te worden. Bij sommige duurt dat vier weken, bij andere weer twee maanden, dat ligt volledig aan het type bier dat je brouwt. Zo heeft een dubbel vijf weken nodig voordat het te pruimen is, maar heeft een tripel langer nodig. Je weet eigenlijk pas vrij laat of dat wat je gebrouwen hebt, ook echt lekker is.”

Een vriend van Chris denkt mee in wat lekker is om te proberen als bier. Zo dacht hij mee over een witbier met ijzerkruid en korianderzaad, maar ook om bijvoorbeeld een brouwsel in gistingsvaten van 20 liter op te delen in twee vaten van 10. Hierbij wordt in beide vaten gevarieerd met kruiden en smaken. “Hij was souschef in goede restaurants en weet veel van smaak. Aan het ene voeg je dan gebrande houtsnippers met vanille toe en bij de andere laat je eerst houtsnippers in whisky weken. Op die manier proberen we van alles uit en als het niet smaakt hoef je niet meteen alles weg te gooien”, lacht hij. “Als ik ze dan klaar heb, geef ik ze een naam die verband houdt met kippen, zoals Blonde Kip en Dubbele Dooier. Waarom? Geen idee, dat is net als de naam van mijn brouwerij; ik houd zelf ook kippen, maar daar houdt het ook wel een beetje op eigenlijk”, lacht hij.

Grootse ambities heeft Chris niet met het bierbrouwen, behalve dan dat hij zoveel mogelijk wil proberen. “We hebben hier een kersenboom in de tuin staan, dus we kunnen ooit een kriek maken. Ook wil ik nog een vlierbloesembiertje maken, wat dan een kruidig biertje belooft te worden. Tegenwoordig heb ik mijn eigen hopplanten in de tuin staan en wellicht komen er nog speciale kruiden in onze moestuin, zodat ik dan het bier echt helemaal volledig zelf kan ontwikkelen.” Hij geeft aan dat het niet zijn intentie is om zijn eigen favorieten na te brouwen of om op te boksen tegen de grote brouwerijen. “Het zit in mijn aard om heel graag zelf dingen te maken, te laten groeien, te kweken, en zo ook zelf bier te brouwen. Ik wil zelf iets unieks neerzetten waar ik trots op kan zijn en van kan genieten. Ik vind het gewoon leuk om tijdens feestjes mijn eigen bier op tafel te kunnen zetten.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie