Begraven verhalen - kerkhof Broekhuizen

30-7-2014 door: Redactie
Op de kerkhoven in Horst aan de Maas zijn diverse bijzondere grafmonumenten te vinden. Bijzonder door de mensen die er begraven liggen of door het monument zelf. Hallo Horst aan de Maas gaat in deze serie op zoek naar die begraven verhalen. In deze aflevering: het kerkhof in Broekhuizen.
maskTop
Begraven verhalen - kerkhof Broekhuizen
maskBottom

Naast de kerk tegenover de pastorie, ligt het kerkhof van Broek-huizen. Het kerkhof, omringd door een laag muurtje, is honderden jaren geleden aangelegd. De oudste graven dateren uit 1600. Het kerkhof dat rondom de kerk is gebouwd kent zelfs graven waarop de letters niet meer te lezen zijn. Ook staan er graven, waarvan niet meer bekend is wie er begraven ligt.

Jeu Derikx (64) van stichting Historische Kring Broekhuizen en Broekhuizenvorst houdt zich al jaren bezig met de graven naast de kerk. “Ieder graf op een kerkhof heeft een verhaal.” Volgens hem is vooral het oude gedeelde van het kerkhof, van voor de oorlog, bijzonder. “Vaak kun je via graven familiestambomen ontdekken. Het kerkhof van een dorp vertelt iets over de gemeenschap die er leeft en geleefd heeft en sommige stenen trekken gewoon mijn aandacht.”

Op het oude stukje kerkhof liggen twee bijzondere grafstenen van de familie Joosten naast elkaar. Zoals Derikx ze beschrijft: “Twee dierbaren, een moeder en een zoon in elkaars armen met boven hen drie engeltjes. Naast hen ligt pastoor Wilhelmus Mathias Hubertus Joosten. Ondertekend door de dankbare familie. Zoiets zegt wat over de band die de familieleden
met elkaar hadden. Ze zijn niet allemaal hier in het dorp gestorven en toch liggen ze hier bij en naast elkaar”, vertelt Derikx.

Vanaf de jaren 90 heeft Derikx alle kruizen proberen te fotograferen. “Bij sommige weersomstandigheden kun je de teksten op oude graven beter lezen. Ik kom regelmatig op dit kerkhof, maar het kruis van de familie Joosten houdt me bezig.” Derikx heeft bijna niets van de familie kunnen achterhalen. “Het eerste graf van moeder Joosten dateert uit 1904. Daar leeft nu geen familie meer van. Ja, misschien nog achterneven en -nichten, maar ik verwacht het niet.”

Van pastoor Joosten, die in 1903 naar Broekhuizen is verhuisd, is nog maar weinig bekend. “Ik denk dat het een hele rustige pastoor is geweest, want anders hadden we het wel geweten. Ik weet ook niet wie de steen voor zijn moeder heeft gemaakt. Veel oude graven worden tegenwoordig geruimd, zeker als de grafrechten verlopen zijn. Maar sommige oude graven moet je laten staan. Die hebben zo’n bijzonder verhaal. Die horen bij het dorp en moet je niet gaan ruimen.”

Derikx kan uren doorpraten over het kerkhof in Broekhuizen. Veel kerken in de gemeente zijn in de oorlog gebombardeerd. Ook het kerkhof van Broekhuizen. “Op 23 november 1944 was het hier raak”, vertelt Derikx. “De Duitsers dachten dat de kerk als uitkijkpost langs de Maas functioneerde. Door de luchtdruk van de bombardementen is de kerk toen beschadigd geraakt, maar ik ben blij dat er maar weinig graven beschadigd zijn. Er zijn maar een paar kruizen helemaal kapot gegaan.”

Het nieuwe gedeelte van het kerkhof, dat na de oorlog is gebouwd, is volgens Derikx veel minder interessant. “Het kerkhof wordt steeds leger. Over 15 tot
20 jaar zijn er nog meer lege plekken. Dat ga je niet tegen, maar die oude graven, die moeten hier blijven”, vindt hij. Derikx ziet het kerkhof als een stukje historie van het dorp. “Dat is bijzonder en moet bewaard blijven, hoe dan ook.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie