Basisscholen Horst aan de Maas staken

22-6-2017 door: Redactie
Veel basisscholen in Nederland beginnen dinsdag 27 juni een uurtje later. Docenten gaan die dag staken tegen onder meer de hoge werkdruk in het basisonderwijs. Ook in Horst aan de Maas doen basisscholen mee aan de prikactie.

De stakingsdag is een initiatief van actiegroep POinactie. Samen met de onderwijsbonden, de schoolleiders en schoolbesturen vormen zij PO-front. Zij pleiten onder andere voor investeringen in het basis- en speciaal onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat er in 2025 naar verwachting een tekort is van 10.000 leraren in het primair onderwijs. Naast de hoge werkdruk wijzen de actievoerders ook op de lage salarissen in het basisonderwijs.

Dynamiek Scholengroep en Akkoord-po, waar de basisscholen in Horst aan de Maas bij aangesloten zijn, ondersteunen de prikactie. Zo ook OJBS de Krullevaar in Sevenum. Door middel van een brief informeerde de school de ouders. “Onze leerkrachten zijn allemaal erg bevlogen en zetten zich in voor de ontwikkeling van elk kind. We hebben ons beleid op orde, we signaleren goed wat er nodig is voor ieder kind en dan ontstaat er een knelpunt”, zegt de school in de brief. “Er is letterlijk tijd te kort om een goed onderwijsaanbod voor ieder kind te verwezenlijken. Vanuit idealisme worden er vele uren extra gemaakt om toch te kunnen bieden waar wij vinden dat kinderen recht op hebben. En dat levert een flinke werkdruk op.” Directeur Marie-louise Vanmulken vult aan: “Tot nog toe hebben we enkel positieve reacties gekregen van ouders die de actie steunen.”

“Alle scholen van Dynamiek Scholengroep doen mee aan de werkonderbreking op 27 juni behalve De Kameleon. Op deze school staat die dag een schoolreis gepland die gewoon doorgaat. De medewerkers van deze school staan overigens ook volledig achter de actie”, geeft Jos Baggen namens het College van Bestuur aan. “Goed onderwijs vraagt een gezonde financiering. Het wordt tijd dat we als sector een duidelijk signaal afgeven aan de samenleving en de landelijke politiek. Zeker op het moment dat partijen onderhandelen over een nieuw regeerakkoord. Het directieoverleg en het bestuur van Dynamiek Scholengroep ondersteunt de actie unaniem en maakt zich sterk voor gezond primair onderwijs.” Ook basisschool de Twister in Horst laat dinsdag 27 juni de lessen een uurtje later van start gaan, al geeft directeur Jac Truijen eerlijk toe dat hij zich afvraagt of de actie veel gaat opleveren. “Of dit veel zoden aan de dijk gaat zetten, betwijfel ik. Als we willen dat onze klachten serieus genomen worden, dan moeten we meer doen dan een uur later beginnen. Neemt niet weg dat we de actie wel ondersteunen. Maar dit is een eerste aanzet.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie