'Baas van Horst aan de Maas'

13-11-2014 door: Redactie
Als alles verloopt zoals gepland, is Horst aan de Maas volgend voorjaar een nieuw evenement rijker. “Ons idee is een intra-gemeentelijk Spel Zonder Grenzen waarbij de zestien kerkdorpen de strijd met elkaar aan gaan”, aldus Piet Lenders (25) en Guido van Enckevort (25) uit Sevenum, twee van de kartrekkers.
maskTop
'Baas van Horst aan de Maas'
maskBottom

Het idee voor het spel ontstond toen de jongeren een gezonde competitie tussen de dorpen in Horst aan de Maas opmerkten. “Wanneer Sparta ‘18/Kronenberg A1 tegen Wittenhorst A1 moet voetballen, rennen de spelers van Sparta wel twee keer zo hard bij het zien van de oranje shirts van de tegenploeg. Dan ga je als de brandweer”, aldus de mannen. “We wilden iets organiseren dat breder was dan bijvoorbeeld de voetbal- of volleybalcompetitie. Wat is nou ‘epic’ om te doen? Zo kwamen we op het idee voor een Spel Zonder Grenzen waarbij de kerkdorpen dingen naar de titel ‘Baas van Horst aan de Maas’.”

Het concept is als volgt: ieder dorp levert via een kroeg of jongerensoos maximaal twee teams van ongeveer vijftien personen vanaf 18 jaar. Tijdens in totaal zestien activiteiten gaan de verschillende teams uit de dorpen de strijd met elkaar aan. Om het intergemeentelijke karakter van het evenement extra te benadrukken, worden deze activiteiten opgezet door een vereniging, vriendengroep of stichting uit elk dorp. “Zo kan Horst er bijvoorbeeld voor kiezen om het ervaren Jong Nederland hiervoor in te schakelen. Om overlapping te voorkomen, stellen wij wel enkele eisen en criteria. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de opdracht een waterspel of hoogteparcours op te zetten. Wij bedenken het hoofdgerecht en zij verzorgen de ingrediënten. De slotactiviteit organiseren we overigens zelf op het podium in de feesttent”, aldus Piet en Guido.

Hoofdprijs is de verplaatsing van de locatie van het evenement naar het winnende dorp. “In samenwerking met de gemeente zullen we er alles aan doen om dit te realiseren. Daarnaast krijgt het winnende team vijf dorps­borden met de titel ‘Baas van Horst aan de Maas’ overhandigd. De dag wordt afgesloten met een feest op het terrein. Wanneer alle deelnemers en hun supporters blijven hangen, wordt het een leuk feestje.”

Het tweetal geeft aan geen onbekende te zijn in de organisatie van evenementen. “We weten wat we aan het doen zijn. Zo heb ik ervaring met een sportopleiding en heeft Piet een minor Events afgerond. Bovendien zat het huidige dagelijks bestuur, bestaande uit vijf jongens van 25 uit Sevenum en Kronenberg en een oudere garde, voorheen in de organisatie van de zeskamp op de Zomerfeesten Kronenberg”, aldus Guido.

Op dit moment zit de organisatie nog in een vroeg stadium. Zo zijn de locatie en naam nog onbekend. “Een datum kunnen we wel al bekendmaken. Het evenement zal plaatsvinden op zaterdag 16 mei. Momenteel is het vooral een kwestie van bekendheid genereren. We hebben tot nu toe al veel enthousiaste reacties, sponsoraanbod en hulp uit de eigen omgeving mogen ontvangen. We willen echter ook mensen uit andere kerkdorpen bereiken, met name van ‘de andere kant van het spoor’. Des te groter de dekking, des te beter. We kunnen alle hulp gebruiken. Als mensen tijd over hebben, zijn ze van harte welkom om mee te doen”, laten de mannen weten.

Guido spreekt enthousiast zijn wens voor de toekomst uit. “Het zou mooi zijn als het tot net zoiets als het Bokkenollen in Griendtsveen uit kan groeien. Ik hoop dat dit het begin is van een traditie”, besluit hij.

Geïnteresseerden kunnen voor 17 november contact opnemen via baashorstaandemaas@gmail.com

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie