WhatsAppgroep voor alleenstaanden

Samen koken, naar de film gaan of een avondje kaarten: voor wie alleenstaand is, is dit niet zo vanzelfsprekend. De WhatsAppgroep ‘Kom d’r beej’ wil daar verandering in brengen. Initiatiefnemers zijn Peggy Wismans en Ruud Baltussen uit America.

De echtgenoot van Peggy Wismans overleed drie jaar geleden onverwachts. En hoewel zij een groot netwerk aan familie en vrienden heeft, merkte ze dat ze het soms moeilijk vindt om daar een beroep op te doen. “Ik heb drie kinderen, waarvan de jongste volgend jaar ook gaat studeren. Dat betekent dat ik dan ’s avonds voortaan alleen ben. Vrienden en kennissen staan wel voor je klaar, maar je wilt niet altijd het vijfde wiel aan de wagen zijn.”
Tijdens een kookworkshop in ’t Laefhoês raakte ze daarover in gesprek met Ruud Baltussen, die ook alleenstaand is. Hij herkende haar verhaal en al brainstormend kwamen ze op het idee een groep op te richten waar alleenstaanden zich vrijblijvend bij aan kunnen sluiten. “Dit kunnen vrijgezellen zijn, mensen waarvan de partner is overleden of die zijn gescheiden. Iedereen, van elke leeftijd, is welkom”, zegt Peggy.
Ze besloten elk twee mensen te benaderen met de vraag of zij zich aan wilden sluiten. De groep telt inmiddels, na een oproepje in het dorpsblaadje, zes personen. “We merken dat meer mensen dit gevoel herkennen en het leuk vinden om samen dingen te ondernemen”, aldus Ruud. Om het zo laagdrempelig mogelijk te houden, werd besloten een WhatsAppgroep op te richten. Een website vergt namelijk onderhoud en brengt meer kosten met zich mee. Er is geen lidmaatschapsgeld aan verbonden en mensen kunnen vrijblijvend aan de activiteiten meedoen. De kosten worden onderling verdeeld. Wie bijvoorbeeld samen wil koken, zet dit op de app en de leden sturen dan een persoonlijk berichtje of ze aan willen schuiven. Peggy: “Dan wordt het telkens ook een verrassing wie er aanwezig is.” Kom d’r beej is geen datinggroep, zeggen de twee. “Het is natuurlijk leuk als er iets uit voortkomt, maar dan mogen ze geen lid meer zijn”, lacht Peggy.
De WhatsAppgroep is bedoeld voor inwoners uit America. Mochten mensen uit andere kernen geïnteresseerd zijn, dan willen Wismans en Baltussen hen wel helpen zelf iets op te zetten. De twee initiatiefnemers willen het graag kleinschalig houden. “We zijn geen activiteitenbegeleiders en ook geen evenementenbureau. Wie lid is, haalt de voor hem leuke dingen eruit. Het is allemaal vrijblijvend”, benadrukt Peggy nog eens. Ruud: “We hopen dat we mensen kunnen triggeren en de groep verder gaat groeien. Daarom ook de naam ‘Kom d’r beej’. Simpel en het dekt de lading.” Neem voor meer informatie over de WhatsAppgroep
contact op met Ruud Baltussen via 06 24 38 61 30 of Peggy Wismans via 06 48 55 07 30.