Van Metallica tot Avé Maria

Het Horster Mannenkoor viert in 2019 het 125-jarig jubileum. De eerste activiteit van het jubileumjaar is een concert op zaterdag 19 januari.

Wie denkt dat een mannenkoor alleen maar klassieke stukken zingt, vergist zich. Op het repertoire van het Horster Mannenkoor wisselt ‘Nothing else matters’ van Metallica af met ‘Laat me’ van Ramses Shaffy en het Avé Maria. “We zingen liedjes in het Engels, Duits, Frans en zelfs in het Zweeds”, somt voorzitter Fred van Neerven (66) op. Al wordt dat laatste wel fonetisch gedaan, aangezien niemand in het koor het Zweeds echt machtig is. “Je moet inderdaad meertalig zijn als je bij het koor zingt”, beaamt koorlid Jaap de Groot (83) lachend. Hij behoort met zijn 40-jarig lidmaatschap tot een van de oudste leden van het koor. Jac Truijen (63) heeft zich september vorig jaar aangesloten bij het Mannenkoor en is nog aspirant-lid. “Ik wilde al langer lid worden, maar wilde dat pas doen als ik gestopt was met werken. En dat is sinds vorig jaar.” Van Neerven sloot zich acht jaar geleden aan bij het koor. “Ik had toen nog een baan die veel stress met zich meebracht. Door te zingen kon ik mijn hoofd helemaal leeg maken. Als je zingt, kun je je alleen daar maar op concentreren.” “Als je hebt gezongen, ben je alles kwijt”, beaamt De Groot.
Het Horster Mannenkoor zag het levenslicht op 9 november 1894 in Café Haegens. Het koor ging van start met een veertigtal leden, eerste dirigent was onderwijzer Jan Mathijs Hoffmans. Van Neerven: “De rijkere mensen sloten zich aan bij de harmonie, zij konden namelijk de instrumenten betalen. Voor wie dat niet mogelijk was en toch muziek wilde maken, was er het koor. Zingen is de eenvoudigste manier om muziek te maken, iedereen heeft een stem.” Het ledenaantal groeide gestaag tot zo’n tachtig man. Enkele jaren geleden kreeg het koor echter te kampen met een terugval in het aantal leden. “Iedereen die wilde, mocht toen bij het koor. Dat kwam de kwaliteit echter niet altijd ten goede. Er zijn toen enkele te rigoureuze beslissingen genomen, waardoor wat frictie ontstond tussen de oude en de jonge koorleden. In een korte tijd zijn toen veel mannen opgestapt.” Het Horster Mannenkoor telt nu 42 leden, waarvan enkele niet meer actief zingen. “De toekomstbestendigheid is zeker een item”, beaamt Van Neerven. “Net als veel andere koren, hebben ook wij te maken met de vergrijzing. Een oplossing waaraan wij onder andere denken, is om voor optredens een projectkoor samen te stellen, waarbij we zangers vragen ons eenmalig uit te helpen. En wie weet vinden ze het dan zo leuk, dat ze blijven.”
Zingen verbroedert, zeggen de drie mannen. Van Neerven: “Samen zingen heeft ook een sociaal aspect. We repeteren elke week op dinsdag, dat schept een band.” Dat geldt ook voor de concertreizen, merkt De Groot op. “Dat zijn echt hoogtepunten. We proberen elk vier jaar te gaan. We hebben onder andere al reizen gemaakt naar Ierland, België, Hongarije en Duitsland.” En welk liedje zingen de heren nu zelf het liefste? Voor Jaap de Groot maakt het niets uit. “Ik zing ze allemaal graag, ik vind alles mooi.” Truijen en Van Neerven kiezen voor ‘Laat me’. “Dat is een nummer dat veel van je vraagt als zanger, het is echt een uitdaging.” Het jubileumjaar gaat van start op zaterdag 19 januari met een concert in
MFC De Meulewiek in Meterik. Daarnaast staan onder meer nog een uitstapje met de partners, het traditionele Gortmeuleconcert en een korenavond op het programma. Het hoogtepunt van het jubileum is het concert dat begin 2020 wordt gegeven in het dan verbouwde Gasthoês in Horst. “Dat wordt de klapper”, belooft Van Neerven. (Foto: Hub Vermeeren)