Geplukt Ruuth Vervoort

Paardrijden loopt als een rode draad door haar leven. Als klein meisje was ze er al gek op en nog altijd is Ruuth wekelijks tussen de paarden te vinden. Niet alleen voor de paarden, maar inmiddels ook als bestuurslid van een vereniging. Daarnaast stapt ze graag de motor op en geniet ze van de momenten met haar vriend en kinderen. Deze week wordt de 36-jarige Ruuth Vervoort uit Horst geplukt.

Al haar hele leven woont Ruuth in Horst. Ze houdt van het dorp en is ook niet van plan om ooit te verhuizen. "Horst heeft alles wat het moet hebben", geeft ze aan. "Je hebt hier het dorpse gevoel, maar niet in zoverre dat de ons-kent-ons-cultuur de overhand heeft. Dat vind ik heel fijn. Waarom zou ik weggaan? Ik zit hier prima." Ruuth groeide op aan de Middelijk in een fijn gezin met één oudere zus. Inmiddels woont ze al zes jaar met haar twee kinderen in een fijn huis in Horst, waar ze met veel plezier woont. Op loopafstand van haar woning bevindt zich haar werk. Ruuth werkt namelijk al achttien jaar als kapster en is momenteel werkzaam in de kapsalon van KUIF Conceptstore. "Dit is een superleuke werkplek, ik kan me geen fijnere plek wensen. Het is heerlijk om bezig te zijn met haar en daarnaast veel sociale contacten op te doen."
Binnenkort zijn ze niet meer met z’n drietjes, omdat Ruuth plannen heeft om samen te gaan wonen met haar vriend Ruud. "Hij komt uit Helmond en ik heb meteen in het begin gezegd: 'als we gaan samenwonen, dan is het in Horst'", lacht ze.

Nog één laatste poging
Het stel leerde elkaar kennen via de datingapp Tinder. "Als je net alleen bent, dan ga je heel enthousiast alle datingapps uitproberen", lacht Ruuth. "Toch liepen de meeste dates op een teleurstelling uit. Op een gegeven moment was ik er klaar mee en toen heb ik alle datingapps verwijderd." Toch besloot Ruuth vorig jaar, tijdens de coronaperiode, uit verveling de app nog één kans te geven. "Ik was een beetje aan het swipen uit verveling, zonder de intentie om iets af te spreken. Toen Ruud en ik een match hadden en hij het gesprek begon, had ik daar eigenlijk helemaal geen zin in. Toch belandden we in een superleuk gesprek en besloten we vrij snel iets af te spreken." Ruuth wist meteen dat Ruud het was voor haar. "Ik weet nog dat een vriendin me appte tijdens de date om te vragen hoe het ging en dat ik antwoordde dat hij fantastisch was", lacht Ruuth. "Nooit gedacht dat het via Tinder zou lukken, maar inmiddels zijn we alweer een jaar verder. En dat hij ook Ruud heet, is natuurlijk helemaal leuk, vooral omdat mijn zus Nieke heet en haar vriend Niek. Dat verzin je toch niet?!"
Dat het goed gaat tussen het stel, blijkt wel uit het feit dat ze plannen hebben om aankomend jaar samen te gaan wonen. "We hebben het wel echt rustig aan gedaan in het begin, omdat ik al twee kindjes heb", legt Ruuth uit. Ruuth kreeg Lennon (9) en Mekx (7) tijdens haar relatie met haar ex. "We hebben een goede verstandhouding, dat is superfijn. Over het algemeen zijn de kinderen 60 procent van de tijd bij mij en het andere gedeelte zijn ze bij papa. Ik denk dat we op dat gebied een 'droomscheiding' hebben gehad, waar veel mensen ​die gaan scheiden een voorbeeld aan kunnen nemen."

Troost
Ondanks dat de scheiding ​naar omstandigheden goed verliep, betekent dit niet dat Ruuth hier geen verdriet van gehad heeft. Iets wat haar door deze moeilijke periode heeft geholpen, is paardrijden. "Paarden worden niet voor niets gebruikt voor therapieën", legt ze uit. "Het zijn echt spiegels en het paard dat ik rijd is ook erg gevoelig, dus hier haalde ik veel steun uit." Al van kleins af aan was de interesse in paarden ontzettend groot. "Mijn ouders hadden er alleen niets mee en wilden niet elke zaterdag naar de manege rijden. Mijn nicht had altijd pony's en paarden en zodra ik oud genoeg was om op mijn fietsje naar Meterik te gaan, was ik daar het grootste gedeelte van mijn vrije tijd. Ik vond het heerlijk om te helpen met poetsen en verzorgen." Toen Ruuth haar rijbewijs haalde op haar 18e en hierna haar eerste auto kocht, was dan ook het eerste wat ze deed zich inschrijven bij de manege om paardrijlessen te nemen.
Toen Ruuth zwanger was, verdween het paardrijden een beetje naar de achtergrond. Na de tweede bevalling pakte ze dit vrij snel weer op en schreef ze zich in bij de manege in Merselo. "Gauw genoeg daarna kon ik bij iemand thuis paard gaan rijden en werd ik lid van de ruitervereniging in Melderslo." Sinds een paar maanden is ze hier secretaris. "Het toenmalige bestuur had aangegeven ermee te stoppen en zonder bestuur geen club", zegt Ruuth. "Toen zijn twee andere leden en ik naar voren gestapt en hebben we deze rollen op ons genomen. Dat bevalt wel heel goed, we zijn druk bezig om nieuwe dingen op te zetten."

Vrijwilligerswerk
Ruuth is niet vreemd van vrijwilligerswerk, ze zit namelijk ook nog in de organisatie van Vrienden van Mèrthal Live. "Dit is een muziekevenement dat al een aantal jaren georganiseerd wordt in de Mèrthal", legt ze uit. "Ik ben enkele jaren vrijwilliger geweest achter de bar en ben na twee jaar gevraagd om het bestuur te versterken. Dit bestond alleen maar uit mannen en er werd aangegeven dat ze wel een vrouw konden gebruiken. Ik voelde me wel vereerd, dus besloot het te doen. Je krijgt er heel veel energie van. Wegens corona kon het de afgelopen jaren niet doorgaan, maar we zijn nu al bezig om zaken te regelen voor volgend jaar."

Motormuis
In de tijd die ze nog overhoudt, stapt Ruuth graag de motor op. "Een jaar geleden heb ik mijn rijbewijs gehaald", blikt ze terug. "Ik wilde dit altijd al, maar op de een of andere manier kwam het er nooit van. Toen een vriendin begon met lessen, dacht ik: 'zij doet het wel gewoon, waarom doe ik het niet?'. Toen Ruuth de motor bij haar vriendin zag staan, was ze overtuigd: ze ging er ook gewoon voor. "Ik dacht: 'het is nu of nooit, je leeft maar één keer.' Het ging heel goed en ik haalde alles in één keer." Nog voordat ze haar rijbewijs had, stond er al een motor in de schuur. "Ik was heel enthousiast, ja", lacht Ruuth. "Het was een gokje om hem aan te schaffen voordat ik mijn rijbewijs had, maar dit is allemaal goed gekomen." In de zomer stapt Ruuth dan ook zo vaak mogelijk de motor op. "Ruud rijdt ook motor, dus het is heerlijk om samen te gaan toeren. Het is dat ik mijn werk om de hoek heb, anders zou ik sowieso met de motor naar het werk gaan."

Tekst: Floor Velthuizen
Beeld: Susan Taks Fotografie