10.000 euro voor onderzoek multifunctionele accommodatie Meerlo

Vanuit de werkgroep Meerlo bestaat de behoefte aan een multifunctionele accommodatie. De verenigingen in het dorp missen momenteel namelijk een vaste ruimte voor hun activiteiten. De werkgroep krijgt nu 10.000 euro van de gemeente Horst aan de Maas om de haalbaarheid te onderzoeken van een multifunctionele accommodatie op de locatie De Speulplats.

De afgelopen jaren zijn door de werkgroep Meerlo verschillende onderzoeken gedaan om om de behoefte van het dorp in kaart te brengen wat betreft een multifunctionele accommodatie. Er is echter nooit een definitieve keuze voor een locatie gemaakt. De activiteiten voor het dorp vinden op dit moment in de verschillende horecagelegenheden plaats. Nu een gedeelte van zaal-restaurant 't Brugeind verkocht is, vanwege plannen voor de bouw van appartementen, is er steeds minder beschikbare ruimte voor de verenigingen in het dorp.

Onderzoek naar mogelijke locaties
De werkgroep heeft al eerder verschillende locaties in het dorp onderzocht voor een dergelijke voorziening. Na dit onderzoek bleven er drie mogelijk geschikte locaties over: de kerk, de sporthal en het muziekgebouw De Speulplats.
Op de woningbouwlocatie achter de sporthal wordt momenteel gebouwd. Door deze ontwikkeling moet de waterbuffer vergroot worden. Onder het parkeerterrein aan de voorkant van de sporthal ligt een bergbezinkbassin. Het verplaatsen hiervan is erg duur en biedt geen oplossing om ruimte te vinden. Hierdoor vindt de gemeente deze locatie niet wenselijk. De kerk in Meerlo viel af, omdat er weinig buitenruimte beschikbaar is en de parkeermogelijkheden beperkt zijn. Ook de verbouwing van de kerk zou erg duur zijn.
Voor de locatie De Speulplats zijn geen ruimtelijke beperkingen naar voren gekomen. De huidige bestemming is 'maatschappelijk', dus een uitbreiding van de locatie met een multifunctionele accommodatie zou passen binnen het huidige bestemmingsplan.

Fanfare
Over vijf jaar loopt de erfpachtregeling van van fanfare Eendracht voor De Speulplats af. De fanfare heeft al eerder bij de gemeente aangegeven dat de locatie in de toekomst een te grote financiƫle verantwoordelijkheid wordt en dat er wellicht een beroep op de gemeente gedaan zal worden. Als er een multifunctionele accommodatie op deze plek komt, dan kan de fanfare blijven en kunnen andere verenigingen uit het dorp daar ook een thuisplek vinden.