Zonnepark Spiesberg wil samenwerken met De Schatberg

Er zijn nog altijd vergevorderde plannen om in Grashoek een zonnepark te ontwikkelen met circa 36.000 zonnepanelen. Zonnepark Spiesberg moet één van de eerste zonneparken in Nederland worden waar de opgewekte elektriciteit wordt omgezet in groene waterstof. Nu ligt het plan op tafel om die bijbehorende waterstofproductie bij De Schatberg te plaatsen, hemelsbreed enkele kilometers bij de Grashoekse Spiesberg vandaan.

Deze plannen werden woensdag 21 september kenbaar gemaakt tijdens een bijeenkomst over de ontwikkelingen van het zonnepark. “Vanaf het begin hebben we de buurt nauw betrokken bij onze plannen”, vertelt Theo Neessen, die zich als voorzitter van burgerenergiecoöperatie Peel Energie inzet voor de realisatie van het zonnepark. “Tijdens één van die gesprekken met omwonenden kwam het voorstel op tafel om te kijken naar de mogelijkheid om de waterstofproductie elders te situeren. Dat zou nogal wat vrachtverkeer schelen dat over een smalle parallelweg in de buurt van het zonnepark moet. Een goed idee wat ons betreft, waardoor we naar alternatieve locaties voor de productie zijn gaan kijken.”

Zwembad
In de zoektocht naar een andere locatie voor de waterstofproductie kwam Peel Energie uit bij recreatiepark De Schatberg in Sevenum. Ronald Hoppzak, eigenaar van De Schatberg, was één van de aanwezigen tijdens de informatieavond. Als nieuwe belanghebbende partij vertelde hij over de voorgenomen samenwerking. “Zij zijn voornemens om een nieuw zwembad te gaan bouwen. De bedoeling is om dat zwembad te gaan verwarmen met de restwarmte die vrijkomt bij de waterstofproductie. Dat past in de vergroeningswens die ze bij De Schatberg hebben”, legt Theo uit. Een zwembad dat wordt verwarmd met restwarmte zou wat dat betreft perfect in het plaatje passen. “Dat zou uniek zijn in Nederland. Een geweldig initiatief. Een ander gunstig neveneffect van de waterstofproductie bij De Schatberg is dat de restwarmte ook kan worden gebruik voor bijvoorbeeld het verwarmen van een deel van de vakantiehuisjes. We zijn op meerdere fronten aan het kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

Twee gemeentes
Inmiddels zijn er overeenkomsten opgesteld die de samenwerking tussen de belanghebbenden van Zonnepark Spiesberg en De Schatberg moeten bekrachtigen. “Gezien het enthousiasme van alle partijen verwachten we dat komende weken handtekeningen worden gezet”, vertelt Theo. Ook gemeente Horst aan de Maas is op de hoogte gebracht van de plannen. Een principeverzoek is ingediend. “Nu dit plan leeft, hebben we te maken met twee gemeentes. Zowel Peel en Maas als Horst aan de Maas. Met eerstgenoemde waren we natuurlijk al langer in gesprek en in Horst aan de Maas hebben we dit plan nu ook kenbaar gemaakt. Als zij hun akkoord geven volgt de officiële vergunningaanvraag. Dat zal waarschijnlijk in de eerste maanden van 2023 zijn. Het zou mooi zijn als we het geheel in het komende jaar kunnen bouwen.” Een samenwerking tussen burgerenergiecoöperatie Peel Energie en hun collega’s van Reindonk Energie in Horst aan de Maas ligt ook in de lijn der verwachting. “Die gesprekken lopen op het moment. Dit project vormt een mooie gelegenheid om een dubbelslag te maken op meerdere fronten.”

Rechtstreekse aansluiting
Als de locatie van het zonnepark en de groene waterstofproductie inderdaad gescheiden worden, dan betekent dat in de praktijk dat er hemelsbreed een elektriciteitskabel in de grond komt te liggen, die voert van de Spiesberg in Grashoek naar De Schatberg in Sevenum. “Dat gaat vrijwel uitsluitend om grond die in eigendom van ASR is”, zegt Theo. “We zijn aan het onderzoeken of er grote bedrijven in een straal van 10 kilometer zijn die rechtstreeks aangesloten kunnen worden op de elektriciteit die het zonnepark gaat opwekken. Dat zou erg gunstig zijn voor het stroomnet, dat dan niet extra wordt belast.”

Veiligheid
Tijdens de bijeenkomst op woensdag 21 september bleek dat er enkele vraagtekens werden gezet bij de veiligheid van de waterstofproductie, die per jaar 190.000 kilo op moet gaan leveren. Zorgen die Theo graag wegneemt. “Je kunt de veiligheid van waterstofproductie vergelijken met die van een tankstation. Dat valt dus reuze mee. Als de samenwerking met De Schatberg doorgaat, dan komt de productie aan de voorzijde van het recreatiepark, in het begroeide deel. Al dat soort zaken worden nu onderzocht, want er moet aan nogal wat regels worden voldaan. We zijn druk bezig met de uitwerking en concretisering van deze plannen.”

Tekst: Jelle van Hees