Geplukt John Seuren

Hij is een tevreden mens en hoeft niet per se in de spotlight te staan. Toch vindt hij het niet erg om zijn levensverhaal te delen. Muziek speelt een grote rol in zijn leven en daarnaast is hij ontzettend trots op zijn twee dochters en vrouw. Deze week wordt John Seuren (56) uit Horst geplukt.

Ondanks dat John al jaren met veel plezier in Horst woont, komt hij hier niet oorspronkelijk vandaan. Hij werd namelijk geboren in Meterik en woonde daar tot 1993. "Ik ben door en door Meteriks", vertelt John trots. Hij groeide op als jongste in een gezin met vier zonen. "Dat heeft zo zijn voordelen en nadelen", lacht hij. "Als jongste kind word je goed verwend, maar krijg je af en toe ook klappen als er gestoeid wordt met de jongens. Het was altijd fijn thuis, maar helaas zijn mijn ouders inmiddels allebei overleden."
Als kind deed John niets liever dan in de Schadijkse bossen 'schûpe'. "Jongeren zitten tegenwoordig veel achter de computer, maar ik kom nog uit de periode dat er geen internet was. Wij waren altijd buiten aan het ravotten en aan het voetballen", blikt John terug.

Auto's
Nadat John de LTS afrondde, volgde hij de opleiding landbouwmechanica in Roermond. "Mijn vader was monteur en zei altijd tegen me: 'jij blijft uit de garage', maar toch ben ik er stiekem ingerold." In 1988 begon John bij defensie als tankmonteur. Dit heeft hij vijf jaar lang gedaan. "Ik kon hierna bijtekenen, maar er was een kans dat ik naar het buitenland zou moeten. Omdat mijn vrouw en ik toen net ons eerste huis in Horst hadden gekocht, besloot ik te stoppen bij defensie en verder te gaan als monteur." Een jaar lang werkte John in een garage, tot hij in 1994 aan de slag kon bij Carglass. "Hier werk ik nog altijd met veel plezier", geeft hij aan. "Ik hou van mijn baan en kan er mijn ei in kwijt. Ik ben totaal geen kantoorman en haal veel voldoening uit het tiptop eruit laten zien van auto's. Vaak kan ik ook niet uitleggen hoe ik het doe, het zit echt in je vingers en in je hoofd. Daarnaast blijf je altijd doorleren, ik volg verschillende cursussen. Natuurlijk heb je ook wel eens een baaldag, maar ik zit hier goed, doe mijn ding en heb leuke collega's. Wie doet je dan wat?"
Twee jaar geleden werd John gevraagd voor de tv-reclame van Carglass. "Daar werd ik toen voor benaderd", vertelt hij. "Deze reclame was vorig jaar te zien op televisie. Daar heb ik ontzettend veel leuke reacties op gekregen en het was superleuk om te doen en om mee te maken. Helaas was mijn moeder toen net overleden, het is jammer dat ze dit niet heeft meegemaakt. Zij had dat geweldig gevonden."

Trots
Op zijn 21e leerde John zijn vrouw Christa kennen. "Ik ontmoette haar in de kroeg in 1984 en ze is nog altijd mijn grote liefde", vertelt hij trots. Samen hebben Christa en John twee dochters: Anouk (23) en Britt (20). "Anouk studeert in Zweden en gaat nu het tweede jaar in. Natuurlijk mis ik haar, maar ik ben geen pieper. Ik weet dat ze het goed heeft daar en haar ding doet. Hiervoor heeft ze een jaar in Australië gewoond, dat vond ik wel lastiger. Toen ze heimwee had, had ik het ook zwaar. Je bent dan niet zomaar thuis. Lund, de Zweedse stad waar ze studeert, is niet lang vliegen. Mijn vrouw en ik zijn toevallig net terug van een paar dagen bezoek. Volgend jaar gaat ze in Zuid-Afrika haar master doen, daar ben ik minder blij mee. Het is daar natuurlijk een stuk gevaarlijker, dus dan maak ik me meer zorgen. Aan de andere kant weet ik dat ze haar mannetje staat." Ook op dochter Britt is John ontzettend trots. "Zij woont gelukkig wel nog thuis", lacht hij. "Ze studeert verpleegkunde in Eindhoven en gaat na de zomer cardiologie doen."
Het gezin wordt compleet gemaakt door hond Caya. "Dat is onze oude dame", vertelt John. "Ze is inmiddels alweer 13 jaar en is erg belangrijk voor ons. Als we met Anouk videobellen, wil ze eerst de hond zien", lacht hij. "Caya komt geen aandacht tekort, nee."
Sinds dit jaar heeft het gezin haar intrek genomen in een nieuwe woning op de Waterstraat. "We hebben hier een levensbestendige woning kunnen bouwen", geeft John aan. "Het afgelopen jaar bestond voor ons dan ook uit veel klussen en schilderen. Christa en ik hebben geen enkele keer ruzie gehad, dus dat is mooi. Er moet nu links en rechts nog wat gebeuren, maar dat komt wel. Ik heb er geen haast mee, je kunt niet alles tegelijk doen."

Muziek
Muziek heeft altijd al een grote rol gespeeld in het leven van John. Op zijn 8e begon hij bij de drumband in Meterik. "Ik kon nooit stilzitten, dus mijn moeder meldde me aan. Op mijn 12e werd ik daarnaast ook nog lid bij de fanfare van muziekvereniging Concordia Meterik als slagwerker en dit doe ik al meer dan veertig jaar." Het mooie aan muziek maken vindt John de saamhorigheid. "En ik kan er mijn ei in kwijt. We hebben in al die jaren veel mooie momenten meegemaakt. Ook hebben we van 24 tot en met 27 november iets groots op de planning: Amissa, een spectaculair muziekspektakel. Hierbij wordt honderd jaar Limburgse volksgeschiedenis verteld in de vorm van een spannend familiedrama met muziek, dans, zang en toneel. Dit vindt plaats in de kerk van Meterik. Tijdens deze voorstellingen verzorgen wij de muziek. Ik heb er echt heel veel zin in."
Van de drumband was John ook jarenlang nog lid, maar in 2015 stopte hij ermee. "We zijn toen met alle oude rotten gestopt en hebben het stokje overgedragen aan de jeugd", legt hij uit. "We hebben wel nog steeds een appgroepje, de 'oude garde', waarmee we nog regelmatig wat afspreken. Deze jongens zijn echt mijn vriendenclub geworden.

Sportief aangelegd
Dat John nooit stilzit, blijkt ook wel uit het feit dat hij altijd al sportief is geweest. "Vroeger heb ik lang gevoetbald in Meterik en ik hou nog steeds van sporten en lekker bezig zijn", vertelt hij. "Tegenwoordig badminton ik in Sevenum, iedere week een uurtje en erna lekker van de derde helft genieten. Het fijne aan genoeg bewegen, is dat je fit blijft. Ook op mijn werk heb ik beweging genoeg, dus op dat gebied heb ik niets te klagen."

Genieten
Met Christa doet John zo ongeveer alles samen. "We houden van het leven en doen veel leuke dingen samen. Zo zijn we net terug van een wellness-weekendje Leiden, waar we heerlijk genoten hebben." Ook gaan ze graag samen op vakantie. "In september gaan we een weekje naar Italië, er staat genoeg leuks op de planning. Dat vind ik erg belangrijk, want het kan zo zijn dat je dit niet meer kunt. Mijn moeder zei altijd: 'geniet ervan en doe lekker je ding'. Dat neem ik altijd mee: ik heb een fijn en goed leven met mooie mensen om me heen en we zijn gezond. Dat is het belangrijkste."

Tekst: Floor Velthuizen