Bevriende stellen maken autorit naar Gambia voor het goede doel

De bevriende koppels Hubertine en Hay Theeuwen uit Horst en Henk en Wies Zanders uit Sevenum vertrekken op zaterdag 1 oktober met de auto vanuit Antwerpen naar Gambia. Ze doen daar mee aan de Antwerpen-Banjul Challenge, waarbij ze een autotocht van ruim 7.200 kilometer afleggen. De reis heeft het doel om zo veel mogelijk geld op te halen voor de stichting Kans voor Gambia. Deze stichting is momenteel bezig met het realiseren van een basisschool die straatkinderen onderwijs biedt, van groep 5 tot en met 8.

De Antwerpen-Banjul Challenge is een tocht die ieder jaar wordt gemaakt van Antwerpen naar de Gambiaanse stad Banjul. Aan de tocht doen verschillende teams mee, die zich inzetten voor meerdere goede doelen. De koppels uit Horst aan de Maas zetten zich in voor de stichting Kans voor Gambia, een stichting die Hubertine en Hay Theeuwen samen mee op hebben gezet. "We gingen er sinds 2008 vaker op vakantie en werden verliefd op het land", vertelt Hubertine. "Hoe mooi het land ook is: het is schokkend hoeveel straatkinderen er rondlopen, die niet naar school kunnen. Daarom besloten we een stichting op te richten, die inmiddels een school heeft gebouwd voor kinderen van groep 1 tot en met 4." Momenteel is de stichting bezig om een onderwijsvoorziening te realiseren voor de bovenbouw, namelijk groep 5 tot en met 8. "Met onze deelname aan de challenge hopen we hier geld voor in te zamelen", licht Hay toe.

Samen het avontuur aan
Al één keer eerder deed Hay Theeuwen mee aan de challenge. In 2018 vertrok hij samen met een goede vriend richting Gambia. Waar zijn vrouw Hubertine het destijds prima vond dat hij alleen op reis ging, begon het na terugkomst toch ook bij haar te kriebelen. "Ik dacht: dit wil ik ook", vertelt ze. "Helaas werd ik in 2019 ziek en hierna kwam corona, waardoor de challenge twee jaar lang niet doorging." Uiteindelijk vormde 2022 het perfecte moment voor het koppel om de uitdaging alsnog aan te gaan. "We wilden deze vervelende periode graag afsluiten door zoiets moois te doen", legt Hubertine uit. Dat het bevriende stel Henk en Wies Zanders ook mee wilde doen, kwam voor de twee als een enorme verrassing. "Dat was voor ons totaal onverwachts", glundert Hubertine. "Ze waren een keer bij ons op bezoek en stelden verdacht veel vragen over dit onderwerp. Iets later vertelden ze ons dat ze ook mee wilden doen." Het leek Henk en Wies namelijk een ontzettend bijzondere ervaring. "Ik heb lang getwijfeld, maar Henk was meteen enthousiast om het avontuur aan te gaan", vertelt Wies. "Het is geen reisje van hier naar De Schatberg", voegt Henk daar lachend aan toe. "We hebben goed nagedacht, maar kwamen tot de conclusie dat dit hét moment was om mee te doen. We worden immers steeds ouder. Ik zie mezelf zoiets niet meer doen als ik de 70 gepasseerd ben."

Geld ophalen
Toen de plannen concreet werden, schaften beide stellen een auto aan om de rit in te maken. Niet alleen moest deze auto geschikt zijn om 7.200 kilometer af te leggen, daarnaast moet deze ook zo veel mogelijk geld opleveren. De auto's waarmee de deelnemers de tocht afleggen, worden namelijk geveild in Banjul en de opbrengst daarvan gaat naar het gekozen goede doel. "We hebben verschillende sponsoren, doen mee aan de carbootsale en organiseren een benefietavond", geeft Hay aan. "De benefietavond vindt plaats op zaterdag 27 augustus. Dan is iedereen vanaf 20.00 uur welkom bij grandcafé Liesbeth. Er is dan ook een gastoptreden van Rob und Janneke. Met deze dingen proberen we onze gemaakte kosten van de auto’s terug te krijgen en alle overige sponsorgelden gaan naar de stichting. De reis wordt volledig door ons zelf bekostigd. Beide auto's hebben ongeveer 3.000 euro gekost. Op de veiling leveren ze hopelijk een stuk meer op. Dit geld gaat dan ook naar Kans voor Gambia."

Voorbereiding
De tocht naar Gambia duurt ongeveer drie weken en trekt door zeven landen: België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië, Senegal en Gambia. De auto's zijn al gereed gemaakt, maar moeten volgens de koppels nog even getest worden op hun slaapcomfort. "Daarom zijn we er even een weekend mee gaan kamperen", lacht Wies. "We moeten er immers drie weken in wonen, dus vandaar dat er even getest werd hoe het is om erin te slapen."
Het weekendje kamperen is slechts een klein onderdeel van de voorbereiding en valt natuurlijk in het niet vergeleken met de lange reis die het viertal gaat maken. Ondanks dat de stellen naar de challenge uitkijken, is er wel sprake van een beetje gezonde spanning. "We blijven bezig met verschillende voorbereidingen zoals de auto's vertrekklaar maken, folders creëren, sponsoren zoeken en de benefietavond regelen", geeft Wies aan. "Op het begin leek de tocht nog ver weg, maar hij komt nu steeds dichterbij", voegt Henk hieraan toe. "Binnenkort is er nog een kennismakingsweekend met alle deelnemers. Er zijn namelijk dertig teams die voor het goede doel meedoen aan de Antwerpen Banjul Challenge, waarvan er vier teams voor stichting Kans voor Gambia rijden. Dat is heel erg leuk. Het is zo oktober, de tijd gaat snel en de spanning neemt toe."

Genieten
Tijdens de reis hoopt het viertal flink te kunnen genieten. "Op het begin rijden we veel op de autoweg, maar daarna gaan we heel veel mooie dingen zien", zegt Hubertine. Hay, die dit al een keer eerder heeft meegemaakt, kan dit beamen. "Het mooiste gedeelte is Marokko, het Atlasgebergte is schitterend. Dat valt niet te omschrijven. Er is zo veel moois te bezichtigen onderweg."
De deelnemers worden bij aankomst in Banjul ontvangen. Daar worden ze opgewacht door het vele publiek dat op dit spektakel afkomt. Als de auto's geveild zijn, blijven de stellen nog een week in Gambia. Daarna vliegen ze terug naar Nederland. "We gaan dan even kijken bij het project en willen nog meer van het land zien", zegt Hay. "Een beetje genieten na zo'n lange reis", voegt Hubertine daar aan toe. "Het is ontzettend bijzonder om zoiets als dit te mogen doen, laat staan met mensen waar je het zo goed mee kan vinden."

Kijk voor meer informatie op www.kansvoorgambia.nl of op de Facebookpagina Team Kans voor Gambia on the road.

Tekst en beeld: Floor Velthuizen