Werkzaamheden Ooijen-Wanssum: tien maanden verder

Wie de afgelopen maanden in de buurt van Wanssum, Blitterswijck of Broekhuizen reed, heeft ze vast en zeker aan het werk gezien. De bouwploegen van Mooder Maas zijn sinds november 2017 na jaren plannen uitwerken en voorbereiding bezig met de uitvoering van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Projectdirecteur Jules Janssen van Mooder Maas vertelt hoe het staat met de werkzaamheden. “In 2020, als het project klaar is, hebben we hier een heel ander gebied liggen.”

Al ruim tien jaar lang wordt er gesproken over de gebiedsontwikkeling, maar de daadwerkelijke werkzaamheden zijn pas afgelopen november gestart. Aannemerscombinatie en uitvoerder van het project, Mooder Maas (combinatie Dura Vermeer Divisie Infra en Ploegam), is sinds 2016 betrokken bij de uitvoering van de werkzaamheden. “Het is een enorm project”, vertelt Jules Janssen, projectdirecteur van Mooder Maas. “Dat heeft met name te maken met alle verschillende gebieden waar gewerkt wordt. Alle deelprojecten op zich zijn technisch niet heel ingewikkeld, maar door de enorme omvang is het toch een complex project.” Dagelijks zijn er zo’n 200 tot 240 mensen buiten aan het werk met bulldozers, dumpers, rupskranen en shovels. “Je moet alles goed op elkaar afstemmen. Maar als je dan ziet dat het lukt en dat we tijdens de uitvoering met alle partijen samen tot betere en slimmere oplossingen komen, dan geeft dat ontzettend veel voldoening.”

Op dit moment is Mooder Maas op allerlei verschillende plekken in het gebied aan het werk. In Ooijen en Blitterswijck worden bruggen aangelegd over de Oude Maasarm. Die gebieden stromen straks een paar dagen per jaar met de Maas mee. Ook in Wanssum wordt hard gewerkt. Daar komt een rondweg om het dorp heen, zodat verkeer niet meer door de dorpskern heen hoeft. Janssen: “Dat gaat een wereld van verschil maken voor de mensen in Wanssum. Op termijn wordt de weg die nog door het dorp leidt een 30-kilometerzone, waardoor verkeer ook echt ontmoedigd wordt om die route te nemen.” Het eerste gedeelte van de nieuwe rondweg, dat vanuit Venray gezien net voor de kern van Wanssum begint en naar een nieuwe rotonde leidt, wordt volgend weekend gereed gemaakt voor gebruik. De andere gedeeltes volgen vanaf eind dit jaar.

“Het mooie aan deze fase is dat mensen nu echt zien hoe het gebied er straks uit komt te zien”, vertelt Janssen. “Dat geeft ons een nieuw soort energie. Natuurlijk leiden de werkzaamheden ook soms tot vragen of reacties van omwonenden, maar die zijn over het algemeen heel enthousiast over het plan.” De werkzaamheden kunnen op verschillende plekken rekenen op nieuwsgierige toeschouwers. “Iedereen is benieuwd naar het resultaat en vindt het interessant om te zien hoe het gebied zich ontwikkelt”, legt Janssen uit, wijzend op de groepjes mannen die in Wanssum gebiologeerd toekijken hoe bouwvakkers bezig zijn met de voorbereidingen voor de nieuwe brug. Op sommige punten bouwt Mooder Maas zelfs speciale uitkijkpunten met bijbehorende parkeerplaats, zodat toeschouwers veilig de werkzaamheden kunnen aanschouwen. Op dit moment wordt zo’n uitkijkpunt geplaatst bij de werkzaamheden in Blitterswijck, tegenover vakantiepark het Roekenbosch.

De gebiedsontwikkeling zorgt ervoor dat het gebied er na 2020 op veel plekken heel anders uitziet. Janssen: “Er worden wegen, bruggen, fiets- en wandelpaden aangelegd. En grote delen akkerland worden straks natuurgebied. Dat geeft een hele andere uitstraling. In de Oude Maasarm is straks voor de bewoners heel wat meer te beleven, ze kunnen er wandelen en fietsen. En Wanssum ken je straks echt niet meer terug. De drukke weg leidt niet meer door het dorp en de brug wordt verlegd, waardoor er meer ruimte is voor dorpspleinen. Zo hebben de werkzaamheden daar een echte dorpsverbindende functie.”