‘Wat we de kinderen vooral mee willen geven, is dat niets onmogelijk is’

Wat maakt jou gelukkig? Dat is de vraag die Irene Janssen uit Horst en Ankie Rutten uit Panningen de komende maand aan kinderen van 4 tot 12 jaar stellen in het kader van project #kindergeluk. Op die manier willen ze achterhalen waar kinderen uit Horst aan de Maas écht blij van worden, maar ook de boodschap meegeven dat niets onmogelijk is.

“Kinderen kunnen nog heel onbevangen dromen en dat willen we juist stimuleren”, vertelt Ankie Rutten. “En het gaat er om dat je op een creatieve manier met die dromen omgaat.” Als startschot van dit project hebben de dames op zondag 19 augustus Braziliaanse gelukslintjes uitgedeeld op de kindermarkt in Horst. “We hebben toen ook al wat navraag gedaan bij kinderen en één van de wensen was bijvoorbeeld ‘dat eenhoorns echt bestaan’. De grote mensen-reactie is dan meteen: ‘dat gaat niet’, maar na wat onderzoek is er blijkbaar een bedrijf in Venlo dat zoiets visueel voor mekaar zouden krijgen”, geeft Rutten aan. Het project is opgezet vanuit Stichting Cultuurpad, waar Rutten verantwoordelijk voor is. Met deze stichting zet ze zich in voor de cultuureducatie en talentontwikkeling van kinderen op 75 scholen in Noord-Limburg, maar door een berg aan administratie door de jaren heen raakte ze volgens haar steeds verder verwijderd van de kern van de zaak: het geluk van kinderen. Ze schakelde de hulp in van gelukslobbyist Irene Janssen en zo werd project #kindergeluk geboren.

Janssen: “We hebben van alles bedacht, maar belangrijk was dat we terug naar de kinderen gingen. We willen de kinderen dan ook echt vragen om aan te geven wat ze graag doen of zouden willen doen of hebben, als ze thuis komen van school. Het kan best zijn dat hier antwoorden als ‘Playstation 5’ of ‘een wit konijn’ uit voortkomen. Voor ons is dat een opening om een gesprek aan te gaan met die kinderen. We willen graag uitpluizen wat hier achter zit.” Deze gelukwensen kunnen op verschillende manieren doorgegeven worden: via e-mail, per post of via de website van Cultuurpad. Ze stimuleren vooral om dat te doen op een manier waar het kind gelukkig van wordt. Uit alle inzendingen wordt er een selectie gemaakt waarmee op woensdag 3 oktober het gesprek met de kinderen wordt aangegaan in JUMPXL in Horst tijdens ‘Missie voor mazzelaars’. “Op die manier kunnen ze letterlijk het leven inspringen. Wie vindt het nu niet leuk om op trampolines te mogen springen?”, lacht Rutten.

Maar hoe gaan ze dat doen als er meer dan 100 reacties binnen komen? “Het liefste krijgen we er 200, nee 500, wat zeg ik? Doe maar meteen 2.000 reacties”, lacht Janssen. “Uiteindelijk gaat het om de echte aandacht voor de kinderen. Er wordt daarom wel een selectie gemaakt door een jury, waarbij er gekeken wordt naar het soort wens en wordt er op gelet dat we ook een diverse mix van kinderen hebben.” Uit alle inzendingen blijft er een kleiner groepje van 20 tot 25 kinderen over waarmee ze in gesprek gaan. Janssen benadrukt dat dit geen sinterklaaslijstjes zijn. “Waar we vooral naar willen kijken is de vraag wat er achter zit. En dat willen we loskrijgen door te praten met de kinderen. Zo willen we ontdekken waar de rode lijnen zitten.” Van daaruit wordt er contact gezocht met de ‘grote mensen’ om te kijken hoe hier een invulling aan gegeven kan worden.

“Wat we de kinderen vooral mee willen geven is dat niets onmogelijk is”, vertelt Rutten. “De fantasie en dromen van kinderen zijn onbevangen, maar ze beschikken nog niet over de middelen of kennis om hier werk van te maken. Daar komen wij om de hoek kijken, wij willen die connectie maken tussen kinderen en volwassenen. Hoe moeilijk of onmogelijk soms iets lijkt, er is altijd wel een manier om het te realiseren. ”, vertelt Rutten. “Het belooft 3 oktober een hele leuke en interactieve middag te worden waarbij vooral de kinderen aan het woord zijn. We moedigen dan ook van harte aan dat ieder kind in de leeftijd van 4 tot 12 jaar uit Horst aan de Maas zich aanmeldt.” Het project is vooralsnog alleen in de gemeente Horst aan de Maas te vinden. Rutten: “Het is een hele uitdaging op zich, maar op deze manier houden we alle energie op één plek en houden we het overzichtelijk. Dit is ons cadeautje aan Horst”, vertelt Rutten. “Kinderen kunnen meedoen door zich aan te melden voor 21 september.” Kijk voor meer informatie of het aanmelden van kindergeluk op www.cultuurpad.nl/kindergeluk