15 vragen aan Job Rongen

Iedere week beantwoordt een jongere uit Horst aan de Maas de 15 vragen. Deze week is dat Job Rongen (13) uit Swolgen.

Wat deed je als kind het liefst?
Ik bouwde vroeger graag met LEGO en speelde toen altijd Minecraft op mijn iPad. Daar kon ik mijn fantasie van het zelf ontworpen van hoge gebouwen en architectuur werkelijkheid laten worden.

Als je ervoor kon kiezen om voor altijd één bepaalde leeftijd te hebben, welke zou dat dan zijn?
Ik zou dan kiezen voor 21 jaar, dan ben ik volwassen. Ik kan dan alles zelf beslissen en lekker in mijn eigen auto overal naartoe rijden. Hopelijk ben ik dan al klaar met school en heb ik een leuke baan.

Wat zou je nooit weggooien?
Elk jaar met mijn verjaardag krijg ik een fotoboek waar allemaal foto's van het afgelopen jaar in staan. Deze zou ik nooit weggooien, want daar staan mooie herinneringen in van mij en mijn gezin. Er staan veel foto's in van de vakanties in Oostenrijk. De natuur daar vind ik echt heel erg mooi.

Welke herinnering bezorgt je kippenvel?
Dat was toen Dirk Kuyt in de beslissende wedstrijd om het landskampioenschap, seizoen 2016-2017, in de eerste minuut Feyenoord op voorsprong schoot. Die dag werd Feyenoord weer landskampioen voor het eerst in achttien jaar. Dat moment kijk ik nog vaak terug op YouTube.

Hoe wil je graag dat anderen jou zien als ze je voor het eerst ontmoeten?
Ik hoop dat anderen mij zien als een spontane en vriendelijke jongen, waarbij ze zich op hun gemak voelen en waarmee ze een leuke tijd kunnen beleven.

Wat vind je belangrijk in een vriendschap?
Dat je jezelf kunt zijn bij elkaar, dat je elkaar kunt vertrouwen en veel met elkaar kunt lachen. Eerlijkheid en humor staat bij mij voorop.

Wie is je grote voorbeeld?
Mijn grote voorbeeld is voetballer Lionel Messi. Ik vind hem een erg goede speler. Ik vergelijk zijn speelstijl best wel met die van mij. Ik speel graag aanvallend en ik geef net zoals hem meestal mooie passes aan mijn teamgenoten.

Wat is je favoriete hobby?
Ik voetbal erg graag, dat doe ik bij de jongens onder 15 van Sporting ST/SVEB. Daarvoor train ik twee keer in de week en speel ik op zaterdag een wedstrijd. Daarnaast tafeltennis ik thuis geregeld. Gamen is ook echt een hobby van me waar ik veel plezier aan beleef.

Wat is je favoriete game?
Mijn favoriete game is toch echt wel FIFA 22. Dat vind ik een leuk spel, omdat je je eigen team kan creëren. Verder krijg ik veel inzicht in het voetbalspel. Dat kan ik ook gebruiken voor mezelf op het veld.

Ben je meestal te vroeg, precies op tijd of te laat?
Ik ben een echte treuzelaar, maar ik krijg het altijd voor elkaar om op het nippertje op tijd te komen.

Wat is je leukste en stomste vak op school?
Mijn leukste vakken op school zijn Engels en gym, want Engels vind ik een makkelijke taal en gym vind ik leuk, omdat ik graag sportief bezig ben. Mijn stomste vak is geschiedenis, want dat vind ik echt totaal niet boeiend.

In welke situatie was je het meest zenuwachtig?
Toen ik in groep 8 de hoofdrol had bij de eindmusical. Ik had daar echt totaal geen ervaring mee, maar het heeft mijn zelfvertrouwen wel een boost gegeven. Samen met alle kinderen van groep 8 hebben we een mooie musical neergezet. Daar ben ik nog altijd trots op!

Welke emoticon gebruik je het meest?
Dat is de emoticon met de zonnebril. Ik vind hem er stoer uitzien en het is ook wel passend bij de zomer, mijn favoriete seizoen. Ook gebruik ik vaak de hartjesemoticons.

Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen? Van wie was dat advies?
Dat ik altijd mezelf moet blijven, dat je goed bent zoals je bent en je altijd op je gevoel moet vertrouwen. Dit advies kreeg ik van mijn vader en moeder.

Wat zou je nog willen doen in je leven?
Een reis naar New York maken. Dat lijkt mij echt gaaf, omdat de wolkenkrabbers veel indruk op mij maken. Je komt in een compleet andere wereld terecht en dat lijkt mij fascinerend om te zien.

Tekst: Maartje Swinkels