Gemeente verhoogt starterslening

Om starters op de woningmarkt betere kansen te bieden, verhoogt de gemeente Horst aan de Maas de starterslening. De regeling is direct van kracht. Starters die bezig zijn met de aanschaf van een woning kunnen de lening aanvragen via de website van de gemeente.

Wethouder Roy Bouten: “Als gemeente zijn we druk bezig met het aanvullen van de woningvoorraad, zodat er voor iedereen weer iets te kiezen valt in Horst aan de Maas. Met deze verhoogde starterslening helpen we onze starters op de woningmarkt. De gemeente Horst aan de Maas volgt hiermee, zoals in november 2021 afgesproken met de gemeenteraad, de maximale koop(/aanneem)som uit de Verordening Startersleningen van de Provincie Limburg.

Kansen voor starters
Starters kunnen geld bij lenen voor een woning van maximaal 280.000 euro. Voorheen was dat bedrag maximaal 245.000 euro. Als hun beschikbare budget tekort schiet, is de starterslening er om dat tekort op de hypotheek op te vangen. De lening overbrugt dus het gat wat de starter aan hypotheek kan krijgen en dat wat de begeerde woning kost. De starterslening is maximaal 20 procent van het totale koopbedrag van de woning. Bij de maximaal aanschafwaarde van 280.000 euro betekent dat dus dat de starter maximaal 56.000 euro vanuit starterslening regeling kan krijgen.

Starterslening aanvragen
Om in aanmerking te komen voor de lening gelden enkele criteria. De aangekochte woning moet in de gemeente Horst aan de Maas liggen. Het moet de eerste woning zijn voor de aanvrager en de woning mag niet duurder zijn dan 280.000 euro. Starters kunnen de lening, wanneer zij bezig zijn met de aanschaf van een woning, zelf aanvragen via de website van de gemeente. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvangen zij van de gemeente een toewijzingsbrief die ze kunnen gebruiken om de daadwerkelijke lening bij SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) aan te vragen.