Tevredenheid in Tienray na hijsen van bijzondere vlag

Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool STip in Swolgen/Tienray hebben woensdag 15 juni samen met wethouder Roy Bouten een bijzondere vlag gehesen. Deze vlag is ontworpen en gehesen als afsluiting van het project '(Ver)haal de wereld naar je toe'. De kinderen volgden samen met ouderen uit het dorp een programma, waarbij rekening houden met en respect hebben voor elkaar centraal staan. Na de vernieling van een bankje in Tienray eerder deze maand, dat vanuit een soortgelijk project geplaatst is, is het volgens de betrokken stichting goed om hierbij stil te staan.

Truus Knoops, voorzitter van NaoberzorgPunt KanZ Tienray, vond het een geschikt moment om de vlag te hijsen. "Eerder deze maand ontvingen we namelijk het vervelende bericht dat ons bankje in Tienray vernield was. Dit vonden we ontzettend erg, maar we wilden graag een positieve draai geven aan het verhaal", legt ze uit. "Het herinnert iedereen er namelijk wel aan dat het van belang is om oog te houden voor de wereld om je heen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met en respect te hebben voor elkaar." Dit stond dan ook centraal in het project '(Ver)haal de wereld naar je toe', waar de kinderen zich de afgelopen weken mee bezig hebben gehouden. "Dit willen we kinderen graag meegeven, omdat ze over twee maanden al naar de middelbare school gaan", vervolgt Truus. "Het was een goed moment om zoiets positiefs te doen. Samen met de ouderen uit het dorp hebben de kinderen de vlag ontworpen en vervolgens hebben we wethouder Roy Bouten benaderd of hij deze met ons wilde hijsen."

Samen met de wethouder werd woensdag 15 juni de vlag gehesen bij Tegelstudio Tienray. Het hijsen van de vlag was volgens Truus een indrukwekkend moment. "Zo laten we zien dat er toch iets positiefs overblijft na de vernieling van het bankje", zegt ze. "We weten toch niet wie het gedaan heeft, maar hopelijk beseffen deze mensen nu dat het niet kan wat ze gedaan hebben." Een ander lichtpuntje is het feit dat een anonieme weldoener zich gemeld heeft om de stichting aan een nieuw bankje te helpen. "Deze persoon wil graag een bankje voor ons maken", glundert Truus. "Het artikel in de vorige HALLO had hem erg geraakt en daarom wilde hij graag helpen. We gaan nu samen een bankje ontwerpen en dit gaat hij maken. Gelukkig is het kunstwerk ernaast, dat ontworpen en gemaakt is door de schoolkinderen, wel blijven staan." Ook de organisatie van het festival, dat vermoedelijk voorafging aan de vernieling, wil nog graag met de stichting in gesprek. "Wij geven het bestuur nergens de schuld van", zegt Truus. "Zij hebben alles gedaan wat ze konden om goed te beveiligen. Wij nemen de mensen van de soos niets kwalijk en hebben goed contact met ze. Zij zullen net zo blij zijn als wij dat het bankje vervangen wordt. Het zijn gewoon een paar onverlaten geweest die het bankje vernield hebben."

Tekst: Floor Velthuizen