'Dat maakt biseksueel zijn ook zo mooi, het is oké hier'

In de serie 'Jongerenpraat' gaan we iedere aflevering in gesprek met een jongere uit Horst aan de Maas. Elke keer wordt er een onderwerp aangesneden en richt de jongere zich tot zijn of haar gemeente. Deze week is Raven Haver (19) uit Meerlo aan de beurt. Met haar hebben we het over liefde in Horst aan de Maas.

Liefde heeft veel betekenissen. Veel mensen denken bij liefde meteen aan verliefd zijn. Maar het kan natuurlijk ook liefhebben betekenen. Het is een complexe emotie en het kan alle kanten op. Voor Raven Haver uit Meerlo heeft het onderwerp liefde ook meerdere betekenissen. Ze begint bijna aan haar jaren als twintiger en heeft de afgelopen jaren op dit gebied heel wat meegemaakt.

Geen probleem
Op haar 14e kwam ze erachter dat ze zowel op jongens als op meiden viel. Om er maar een label op te plakken, ze is biseksueel. "Daar heb ik nooit een geheim van gemaakt", zegt ze. "Ik vind ook dat dat niet hoeft, iedereen mag er zijn, ongeacht waarop je valt." Toen Raven begon aan haar middelbare schoolcarrière op het Dendron College in Horst, was ze nog niet echt met haar seksualiteit bezig. "Totdat ik gevoelens begon te krijgen voor mijn beste vriendin", gaat ze verder. "Zeker toen ze vertelde dat zij op vrouwen viel." Raven besloot het al snel aan haar ouders en vrienden te vertellen. "Niemand heeft er een probleem van gemaakt, totdat het rondging in de soos. Dat vond ik erg jammer, want je wordt op die leeftijd door jongeren anders aangekeken. Gelukkig kan ik dat makkelijk opzij zetten."

Te groot label
Op het Dendron College werd destijds de GSA gestart, Gay-Straight Alliance. Raven voegde zich nooit toe tot de groep, maar vindt dat het een goede zet is geweest. "Het helpt leerlingen", zegt ze. "Ze zijn niet alleen. Ik vind wel dat er een te groot label werd en wordt geplakt op het GSA bij het Dendron. Misschien is de school er nog niet klaar voor. Er werden meteen speciale dagen georganiseerd op de school zoals Paarse Vrijdag of Roze Maandag. Dat is goed, maar je forceert de beweging ook en dat kan ook negatieve gevolgen hebben. Ik vind dat het normaal moet zijn als je op een ander geslacht of persoon valt, maar het wordt nog steeds speciaal gemaakt. Gelukkig is de wereld wel op de juiste weg en wordt het steeds normaler."

Oké
Horst aan de Maas kan best wel gezien worden als een conservatieve gemeente, zegt Raven. "Het is hier best boers en dat is ook logisch. Het risico bestaat dat er dan gekker wordt opgekeken als er bijvoorbeeld twee vrouwen hand in hand lopen, maar ik vind dat hier wel meevallen. Dat had ik zelf ook niet verwacht. Zelf ben ik opgegroeid in Roermond, dat is heel anders dan een gemeente zoals Horst aan de Maas. Toen ik ging verhuizen, hoorde ik van veel mensen dat iedereen in Horst aan de Maas elkaar kent. Ik geloofde daar niet in, maar het is echt zo. Dat maakt biseksueel zijn ook zo mooi, het is oké hier."

Speciale kroeg
Speciale bijeenkomsten voor mensen in de lhbti-gemeenschap zijn er niet echt in Horst aan de Maas. Raven denkt wel dat er vraag naar is. "Als er bijvoorbeeld een kroeg wordt opgericht voor mensen uit de lhbti-gemeenschap, dan zullen best veel jongeren deze kroeg bezoeken. Ik ken veel mensen hier uit deze gemeenschap die daar best behoefte aan hebben. Je komt toch in een vertrouwde plek, bijna iedereen heeft dezelfde dingen meegemaakt. Dat praat ook stukken makkelijker."

Het geluk in de liefde heeft Raven inmiddels gevonden. "Via Turn Up, een datingapp waar je gematcht wordt op basis van muzieksmaak, heb ik Fons leren kennen. Hij komt uit Arnhem. Voor hem is het helemaal oké dat ik biseksueel ben. We hebben het er zelfs nooit echt specifiek over gehad. Gelukkig zie je dit ook steeds meer gebeuren. Het wordt steeds normaler, zo ook in gemeenten zoals Horst aan de Maas. Het was hier tien jaar geleden echt wel anders."

In een reactie geeft wethouder Roy Bouten aan dat er nog veel werk te doen is op dit gebied. “Onlangs kwam de 17-jarige Jake Daniels uit de kast. Dit is een speler van de Engelse profvoetbalclub Blackpool. Dat zoiets wereldnieuws is, is het grote probleem. Zo lang het niet normaal is dat mensen uit de kast komen, moeten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Ook de gemeente Horst aan de Maas en dan zijn een regenboog zebrapad en een vlag onvoldoende. Daar moeten we dus mee aan de slag”.

Tekst: Niels van Rens