Baklava en falafel zorgen voor verbinding bij Dag van de Vluchteling

Vluchtelingen en mensen uit Horst ontmoetten elkaar op een laagdrempelige manier in en om 't Gasthoês, tijdens de Dag van de Vluchteling. Daar gingen ze met elkaar in gesprek, ondernamen ze samen activiteiten én leerden over elkaars cultuur.

't Gasthoês in Horst was afgelopen zaterdag voor heel eventjes een échte smeltkroes van een diversiteit aan culturen. Het had alles te maken met de Dag van de Vluchteling, waarbij Synthese en Amnesty International hun krachten bundelden, met één gemeenschappelijk doel: het verbinden van lokale inwoners met vluchtelingen. Een opzet waarin ze zijn geslaagd, laat een tevreden Marielle van Twillert van Synthese weten. "Dit was de allereerste keer dat we een dag als deze organiseerden, maar ik kan best zeggen dat we tevreden zijn over het resultaat. Statushouders, zowel oude als nieuwe, mengden zich met andere inwoners uit Horst aan de Maas. Ze kwamen samen bij 't Gasthoês, waar ze elkaar konden ontmoeten. Dat werd vanuit beide groepen heel goed opgepakt. Allerlei culturen kwamen samen en de verbinding met elkaar werd gezocht, daarmee was ons hoofddoel bereikt."

De aanwezigen kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld. Nadat burgemeester Ryan Palmen de dag had geopend werd gezamenlijk de documentaire 'Thuisland' van Ruud Lenssen bekeken. Daarna volgden indrukwekkende interviews met vluchtelingen die noodgedwongen hun thuisland verlieten en in Horst aan de Maas een nieuw leven opbouwden. "Er was van alles te doen, voor jong en oud. Zo waren er verschillende marktkraampjes, van stichting Vluchtelingenwerk en Taalhuis bijvoorbeeld. De leerlingen van laatstgenoemde instantie hadden allemaal een zelfportret gemaakt, die hingen groot in de foyer van 't Gasthoês, als een soort expositie. Dat was een indrukwekkend beeld. Er was sowieso een grote rol weggelegd voor jongeren. Scholieren van Yuverta en Dendron College hielpen de hele dag mee als vrijwilliger", laat Marielle weten, die als coördinator integratie en participatie bij Synthese nauw betrokken was bij de organisatie van het evenement.

Baklava en falafel
Synthese had net als de andere betrokken instanties deze middag één gemeenschappelijke deler: er zijn voor vluchtelingen. Het zorgde voor veel positieve energie, zo laat Marielle weten. "De verbinding die er was tussen de verschillende instanties, was mooi om te ervaren. Maar de verbinding tussen vluchtelingen en inwoners van Horst aan de Maas, misschien nog wel mooier. De vrouwen uit onder andere Syrië, Oekraïne, Polen en Afghanistan hadden zich vooraf enorm uitgesloofd in de keuken. Er stonden dan ook allerlei lekkere hapjes klaar: baklava, falafel en Syrische dolma bijvoorbeeld. Dat zorgde er mede voor dat de Horsternaren zich eenvoudig mengden met de vluchtelingen." Dat veel lokale inwoners ondanks de verzengende hitte de weg naar 't Gasthoês wisten te vinden, zal echter niet enkel met de tafels vol lekkernijen te maken hebben gehad. De bereidwilligheid was groot. Ook bij de jongste generatie Horsternaren. "Rondom het springkussen was het druk. De kleintjes werden geschminkt en er werd vlijtig getekend. Zo legden ook de kinderen van zowel de vluchtelingen als de lokale Horsternaren makkelijk contact met elkaar. De taalbarrière speelt bij hen vaak ook een minder grote rol", verklaart Marielle.

Vervolg
Het heeft er alle schijn van dat de eerste editie van de Dag van de Vluchteling, niet de laatste gaat zijn. "Het zit er dik in dat dit een vervolg krijgt. Een eerste editie is nooit perfect, maar afgelopen zaterdag vormde een prachtig en geslaagd startpunt. Met wat we geleerd hebben, vind ik persoonlijk dat we het zeker vaker moeten organiseren. Ook de vluchtelingen en inwoners van Horst aan de Maas reageerden enorm positief op dit evenement. De vrouwen die voor de hapjes hadden gezorgd zag je bijvoorbeeld stralen van blijheid, met de trots in hun ogen. Vaak leven ze vrij geïsoleerd omdat ze de taal en omgeving niet goed kennen. Met de Dag van de Vluchteling hopen we bij te dragen aan de verbetering daarvan. Daar zijn we zaterdag in geslaagd en daar doe je het uiteindelijk voor."

Tekst: Jelle van Hees
Beeld: Turkel Alisoy