Horst mogelijk terug naar één kermis per jaar

De gemeente Horst aan de Maas wil in Horst mogelijk teruggaan van twee naar één kermis. Dat heeft burgemeester Ryan Palmen bekendgemaakt in een raadsvoorstel.

Het is al jaren een thema binnen de gemeente Horst aan de Maas. Palmen wilt niet gaan voor twee 'halve' kermissen, maar voor één goede. Daarom gaat de gemeente nu onderzoeken of Horst terug kan naar één kermis per jaar. De voorjaarskermis in Horst zal op dezelfde manier en locatie plaatsvinden als de jaren voor de coronapandemie. Op het Wilhelminaplein, Lambertusplein en bij het Kloosterhof dus. "Samen met de horeca en Bureau de Kermisgids hebben we diverse uitbreidingsmogelijkheden onderzocht", zegt Palmen. "We komen samen tot de conclusie dat het nu niet groter kan wanneer we rekening houden met alle regels, wensen en omstandigheden. Voor de najaarskermis in Horst onderzoeken we samen met Bureau de Kermisgids en de horeca de mogelijkheden van een combinatie van kermis en dorpsfeest op het evenemententerrein."

Andere locatie
Ook komt er mogelijk een verandering bij de kermis in Grubbenvorst. Zo heeft de dorpsraad van Grubbenvorst suggesties aangedragen voor een alternatieve kermislocatie. Dit wil de dorpsraad doen om zo het groen op het Pastoor Vullinghsplein minder te belasten. De haalbaarheid en wenselijkheid van deze suggesties worden momenteel onderzocht.

Evaluatie
De gemeente Horst aan de Maas werkt voor het eerst samen met Bureau de Kermisgids. Net voor de coronacrisis is de gemeente een samenwerking aangegaan met De Kermisgids en heeft ze het werk aan hen uitbesteed. De bedoeling was om na een jaar kermissen in deze gemeente de samenwerking te evalueren en tot een beslissing te komen om het contract met de partij te verlengen of niet. Door de coronapandemie konden niet alle kermissen doorgaan of maar deels. Daarom heeft de gemeente deze evaluatie opgeschoven. Dit jaar zouden alle kermissen zoals vanouds door moeten gaan, mits er geen nieuwe uitbraak komt van het coronavirus met mogelijke aanscherpingen.