Crisisnoodopvang van Oekraïense vluchtelingen is niet zomaar geregeld

Van het ene op het andere moment was Horst aan de Maas verantwoordelijk voor de tijdelijke crisisnoodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne en werden ze geplaatst in de sporthal van De Berkel in Horst. Het crisisteam regelde binnen een dag een locatie, honderdvijftig veldbedden en andere benodigdheden voor de vluchtelingen. Anne van der Loo, lid van het crisisteam, vertelt hoe zij te werk gingen.

Rusland viel weken geleden Oekraïne binnen en dat was een moment dat veel mensen niet zagen aankomen. Een oorlog kwam nog nooit zo dichtbij sinds de Tweede Wereldoorlog. Veel Nederlanders boden hun hulp aan in de vorm van voedselpakketten, kleding en onderdak. Ook de gemeente Horst aan de Maas deed haar plicht. De overheid riep alle veiligheidsregio's op vluchtelingen te ontvangen. Veiligheidsregio Limburg-Noord deed dit ook en zo zat het crisisteam van Horst aan de Maas in no-time bij elkaar. "Een crisissituatie als deze had ik nog nooit meegemaakt", zegt Anne van der Loo, lid van het crisisteam. "Al snel hadden we De Berkel op het oog als locatie. Even daarna hadden we via het Rode Kruis honderdvijftig veldbedden geregeld. Dat ging allemaal heel snel. De dag erna stond alles klaar en waren de vluchtelingen welkom."

Nachtdiensten
Dat verliep niet helemaal volgens plan, de vluchtelingen kwamen niet. "Het is lastig voor de veiligheidsregio om te weten wanneer ze langskomen", gaat Van der Loo verder. "Uiteindelijk kwamen ze wel na een aantal dagen en dan is het volop aan het werk." Het regelen van een crisislocatie is niet zomaar gedaan, legt ze uit. "Dit is eigenlijk een baan die bovenop je normale baan komt. Je moet dus goed in de gaten houden dat het niet teveel van mensen vraagt. Ook heb ik veel respect voor de vrijwilligers, want ook zij zetten zich in en draaien soms nachtdiensten. Dat doe je niet zomaar." Van der Loo gaat verder: "We zijn regionaal het eerste punt waar de vluchtelingen komen. Vanuit hier worden ze na één á twee dagen doorgeleid naar andere plekken in Noord- en Midden-Limburg waar ze langer kunnen wonen. Mensen komen zelf of via bussen die landelijk gecoördineerd worden. We geven mensen dan eerst rust en veiligheid en zoeken vanuit hier een passende plek in de regio. Dit doen de vrijwilligers en de professionals in samenwerking met de gemeente en veiligheidsregio. We werken samen om mensen een goede plek te geven. Het zijn allemaal belangrijke schakels om het voor elkaar te krijgen."

Flexibiliteit
Bij de crisisnoodopvang komt veel kijken. "Je moet overal aan denken", zegt Van der Loo. "Is er voldoende sanitair aanwezig? Wat doen we bij opvang van huisdieren? Welke boodschappen moeten er worden gedaan? Er moet een tolk geregeld worden, de kinderen moeten vertier hebben en ga zo maar door. Gelukkig valt alles op z'n plek door onze flexibele werknemers en vrijwilligers." Van der Loo kreeg een heel dankbaar gevoel bij het regelen van de crisislocatie. "De mensen die hier komen kunnen niet meer terug naar hun eigen huis, ze hebben iets heftigs meegemaakt. Als je hen dan onderdak en rust kunt aanbieden, krijg je een heel dankbaar gevoel. Het doet iets met je."

Aanmelden als vrijwilliger kan nog altijd. Kijk daarvoor op de website van de gemeente Horst aan de Maas. "We hebben allerlei mensen nodig, er is altijd wat te doen", zegt Van der Loo. "Zo kunnen mensen kleine boodschappen doen of gewoon een praatje maken met de vluchtelingen doet hen al veel goed."

Tekst: Niels van Rens