Geplukt Frits Zanders

Ruim 43 jaar lang ging hij iedere dag op de fiets naar zijn werk in Lomm. Pasgeleden ging hij met pensioen, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om te blijven fietsen. Als sportfanaat staat hij verder het liefst iedere zondag bij Wittenhorst langs de lijn. Ook is hij graag in de weer met zijn andere grote hobby: vogels. Deze week wordt Frits Zanders (66) uit Horst geplukt.

Frits werd geboren in Hegelsom en daar groeide hij op in een groot gezin met drie broers en vijf zussen. Hij had er een fijne tijd en als kind deed hij al niets liever dan buiten voetballen. Verder deed hij nog aan tafeltennis en ponyrijden en hield hij een korte periode duiven. Hij ging in Hegelsom naar de basisschool, waarna hij zijn weg vervolgde op de Lagere Technische School. Toen hij daar klaar was, ging hij naar de Middelbare Technische School, waar hij ook zijn diploma Werktuigbouwkunde behaalde.
Na zijn schooltijd moest Frits in 1973 voor zestien maanden in dienst. “Hetzelfde jaar waarin ik mijn vrouw leerde kennen”, vertelt hij. Hij moest in Bergen op Zoom een opleiding tot chauffeur gaan volgen. “Maar dat slaagde niet zo goed”, grinnikt hij. “Ik had nog geen rijbewijs, maar moest wel met een drietonner leren rijden. Bovendien was de instructeur niet echt geduldig met me.” Hij werd overgeplaatst om een opleiding te gaan doen in Utrecht tot wapenhersteller. Dat was wel succesvol en na de opleiding af te hebben gerond, werd hij gestationeerd in Oirschot. “Daar had ik best een aardige tijd, maar er was ook veel verveling, dus ik was ontzettend blij toen ik weer naar huis kon.”
Bij thuiskomst zat Frits eerst een paar maanden in de WW, maar via een vriend kwam hij al snel aan een baan. “In Lomm kon ik aan het werk bij een bedrijf dat zich bezighield met de reparatie van gasturbineonderdelen. Daar deed ik veelal controlewerk, wat ontzettend leuk was.” Frits was 43,5 jaar actief onder hetzelfde moederbedrijf en iedere dag ging hij op de fiets naar zijn werk, want een rijbewijs heeft hij nooit gehaald. Per 15 november 2018 is hij met pensioen gegaan. “In die ruim veertig jaar heb ik zo’n 220.000 kilometer gefietst en ben ik 18.000 keer het veer overgestoken”, lacht hij. “En sinds ik met pensioen ben, heb ik nog steeds iedere dag zo’n 30 kilometer gefietst om in vorm te blijven.” De fiets is voor Frits namelijk niet alleen een middel om van A naar B te komen, hij vind het ook heerlijk om zo nu en dan een route te fietsen. Met zijn vrouw Mariet fietst hij dan ook veel en het stel gaat regelmatig op fietsvakantie. Frits leerde Mariet kennen vlak voordat hij in dienst moest. Dat hield de liefde echter niet tegen en inmiddels is het stel ruim veertig jaar getrouwd. Ze hebben samen twee zonen en inmiddels ook al vijf kleinkinderen.
Al van kinds af aan is Frits een sportfanaat. Als kind voetbalde en tafeltenniste hij en in de familie werd ook ponygereden. Hij koos uiteindelijk voor om te gaan voetballen. Hij begon in het eerste elftal van Hegelsom.
Na het huwelijk met Mariet en de verhuizing naar Horst, kwam hij al snel bij het eerste elftal van Wittenhorst. “Ik had veel last van knieblessures en daardoor moest ik rond mijn veertigste stoppen met voetballen. Training geven vond ik een goed alternatief.” Ook daar stopte hij uiteindelijk mee. “Daarbij kreeg ik steeds meer last van mijn knie. Ik kon alleen nog aanwijzingen geven van de zijkant en niets meer voordoen. Daardoor verloor ik mijn plezier een beetje.” Frits is echter nog steeds actief bij Wittenhorst. “Ik sta bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal, als het even kan, wel naast de lijn. Verder ben ik onlangs vrijwilliger geworden in de parkcommissie.”
Hij heeft nog een grote hobby: vogels. “Toen ik nog thuis woonde heb ik een korte periode duiven gehad en ik heb vogels altijd interessant gevonden”, legt hij uit. “Toen we zijn getrouwd, heb ik zelf een volière gebouwd en vogels aangeschaft. Ook ben ik lid geworden van de vogelvereniging in Horst en momenteel zit ik nog steeds bij deze club.” Het mooiste aan de vogelhobby vindt Frits de kweekperiode. “Ik heb vroeger ook veel meegedaan aan tentoonstellingen, maar daar ging veel tijd in zitten. Ook had ik op een gegeven moment vogels die minder geschikt waren voor zo’n tentoonstellingen.” De hobby heeft hij echter nog steeds en zowel in de tuin als op zolder in huis heeft Frits volières staan met allerlei soorten vogels. Nu Frits gepensioneerd is heeft hij weer alle tijd, maar grote plannen om die tijd mee op te vullen heeft hij niet. Hij is tevreden met zijn hobby’s en blijft daar graag zijn tijd aan besteden. “Ik ben niet zo van de bucketlists”, lacht hij. “Ik wil gewoon gezond blijven en ik hoop dat we hier nog een mooie, fijne tijd hebben samen.”