Naamgewazel - De Geiten

Tijdens carnaval heten de inwoners van de dorpen in Horst aan de Maas bijvoorbeeld Turftreiers, Geiten of Dreumels. Maar waar komen deze namen eigenlijk vandaan? HALLO Horst aan de Maas ging op onderzoek uit. Deze week: de Geiten uit Tienray.

Volgens Michel van Rijswick, bestuurslid van de carnavalsvereniging in Tienray zijn er twee verhalen die er mogelijk voor gezorgd hebben dat de Tienrayse carnavalsvierders ‘Geiten’ worden genoemd. “In Tienray hebben veel arbeiders gewoond. Een aantal van hen had genoeg geld voor een geit, maar niet voor een bok”, vertelt Michel. “In Swolgen hadden ze wel een bok en om lammetjes te krijgen is een bok natuurlijk onmisbaar. Blijkbaar werden de mensen in Tienray daarom geiten genoemd en is hierdoor de naam ontstaan.”
Het tweede verhaal komt volgens Michel van de kerk. “Na eerst een onderdeel te zijn geweest van de parochie van Swolgen, werd Tienray in 1932 een eigen parochie. Toentertijd zei de priester: ‘En hierbij worden de bokken gescheiden van de geiten.’ Blijkbaar werden de mensen toen al in de volksmond ‘geiten’ genoemd. De carnavalsvereniging heeft daarom destijds de naam overgenomen.”
Hoe de Tienrayse carnavalsvereniging is opgericht is volgens Michel ook een bijzonder verhaal. “De inwoners van Tienray wilden, net zoals andere dorpen, ook carnaval vieren”,
vertelt Michel. “Via de pastoor vroegen de bewoners in 1951 het carnavalsfeest aan. Er was voorheen namelijk nog nooit ‘officieel’ carnaval gevierd, maar werd er wel iedere carnavalsmaandag een dansavond georganiseerd. In Meerlo werd er wel carnaval gevierd. De prinsenwagen kwam in 1951 ook in het dorp voorbij rijden, tot ongenoegen van de Tienrayse inwoners. De pastoor vond dat carnaval niet paste bij Tienray. De dansavond tijdens de carnavalsperiode werd wel goedgekeurd.” Deze avond werd gehouden in het gebouw waar nu Clevers te vinden is. “Op de dansavond werd fanfaremuziek gespeeld en dronk men het ene na het andere biertje.” Martien Rutten was er die avond toevallig om een auto te repareren, maar hij werd voordat hij het wist omgedoopt tot eerste onofficiële prins van Tienray. “Hij had een theemuts op zijn hoofd en droeg een witte schildersoveral. Martien kreeg een tafelkleedje omgeknoopt en een handveger fungeerde als scepter. Hiermee doopte hij de aanwezige Tienrayse inwoners tot geiten. ‘Ge ziet geit en geit zulde blieve’, was die avond zijn uitspraak.”
En zo geschiedde. Een jaar later werd voor het eerst officieel carnaval georganiseerd door de fanfare. Jan Knoops was de prins en sindsdien wordt er ook ieder jaar een optocht gehouden. De eerste jeugdprins was Ger van Rijswick en de jeugdprinses Leny Derks in 1968. Michel: “In de eerste jaren ging de raad van elf nog gekleed in een witte broek, witte blouse en een opgeplakt wit sikje dat verwees naar het uiterlijk van de geit. Sinds 1992 wordt carnaval niet meer georganiseerd door de fanfare maar door de raad van elf. Afgelopen jaar was het alweer het 66e jaar dat we als vereniging bestaan. We hebben dat seizoen ook erg goed uitgepakt en het jubileum uitgebreid gevierd.”