Vrouwenverenigingen Horst slaan handen ineen

De twee vrouwenverenigingen Vrouwengilde Horst en Vrouwenbeweging Horst gaan vanaf 1 januari 2019 fuseren onder de naam Vrouw Actief Horst. Samen staan ze sterker en daarnaast is het ook veel gezelliger. De twee voorzitters van beide verenigingen, Annemie Craenmehr-Hesen en Toos Holtermans-Verhaegh slaan de handen ineen.

De beide vrouwenverenigingen zijn in de jaren ’50-’60 ontstaan voor vrouwen die, naast hun huishoudelijke taken, elkaar wilden ontmoeten. Educatie, ontwikkeling, ontspanning en ontmoeting stond centraal. “De drie O’s”, aldus Annemie Craenmehr-Hesen van Vrouwengilde Horst. Beide verenigingen hadden hetzelfde doel, maar toch waren ze apart van elkaar. “Het verschil lag in de interesses en het sociaal milieu”, zegt Toos Holtermans van Vrouwenbeweging Horst. “Dat verschil bestaat niet meer. Nu staan we op een punt dat we, net als vele andere verenigingen, de handen ineen moeten slaan en moeten samengaan.”
Dit komt ook mede doordat ze qua programma veel gelijkenissen hebben. “Als we tegenwoordig een activiteit plannen, vissen we in dezelfde vijver als de Vrouwenbeweging”, zegt Annemie. “Het is veel fijner om samen te gaan. Zo heb je een grotere groep, één bestuur en is alles makkelijker te regelen. Je hebt ook meer financiële mogelijkheden, waardoor je interessante sprekers op allerlei thema’s kunt laten komen.” Ook het vinden van bestuursleden wordt steeds moeilijker. “Gelukkig hebben we in onze clubs nog hele actieve vrouwen die graag klaar staan voor de nieuwe vereniging.”
De bewegingen hebben om de twee weken één avond een bijeenkomst. De thema’s zijn erg divers. De vrouwen praten over allerlei dingen. “Elke avond is anders”, zegt Toos. “De ene avond hebben we het over gezondheid, twee weken later over een maatschappelijk thema en diezelfde avond kunnen we ook politieke punten aansnijden. Daarnaast nodigen we vaak gasten uit die interessante lezingen komen geven over allerlei onderwerpen.” Excursies worden ook regelmatig georganiseerd voor de leden. “Zo staat er een excursie naar de brandweer gepland en gaan we ook naar het Waterschap Limburg”, zegt Toos.
De twee bewegingen gaan vanaf 1 januari 2019 onder de naam Vrouw Actief Horst verder. De locatie wordt de Leste Geulde in Horst. Nieuwe leden kunnen zich altijd aanmelden bij de club. “Vrouw Actief Horst is er voor iedereen”, zegt Toos. “Jong en oud, iedereen is welkom.”