Molen Op de Laak Horst

Horst aan de Maas kende in het verleden tientallen molens, waarvan er vandaag de dag nog maar enkele in het landschap terug te vinden. De redactie dook de archieven in en haalde geschiedenis van enkele molens naar boven. In deze aflevering molen Op de Laak in Horst.

Deze stellingmolen werd in de jaren 90 van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van Albert op de Laak aan wat toen de Nieuwstraat in Horst heette (nu Stationsstraat). Naast de molen werden ook een woonhuis en een brouwerij gebouwd. Op de Laak werd molenaar, winkelier en bierbrouwer. Tot 1927 was hij samen met Henri Jan op de Laak de eigenaar van de molen. In 1927 nam de schoonzoon van Albert, Antoon Bakens, het eigenaarschap over. Kort daarna braken twee wieken van de molen af. Tot er geschikte vervangers waren gevonden, draaide de molen door met de twee overgebleven wieken.
De molen had de functie van korenmolen en werd aangedreven door de wind. De molen was voorzien van een koppel kunststenen en twee koppels blauwe Duitse stenen. Daarvan werd één koppel gebruikt voor het malen van gebroken oliekoeken. Dit koppel stenen was grof gescherpt, om te voorkomen dat de oliekoeken vervuild werden. Op de eerste zolder van de molen hing een mengketel en onderin de molen stond een elektrische maalstoel, die diende als hulpgemaal.
In 1933 overleed Antoon Bakens. Zijn weduwe en zoon Joseph Martinus Eduard zette het bedrijf nog een jaar voort. In 1934 legden zij de molen stil, als gevolg van de concurrentie van de Boerenbond. In 1936 zijn de wieken van de molen gehaald en verkocht aan molenaar André Coolen. Hij gebruikte de wieken voor zijn bergmolen in Hamont, België. Pas zes jaar nadat de wieken van de molen werden gehaald, werd de romp van de molen afgebroken. De naam van de familie Bakens leeft echter nog voort in Horst. Het voormalige verzorgingshuis Berkele Heem werd in 2016 door Wonen Limburg verbouwd tot een appartementencomplex. Daar hoorde ook een nieuwe naam bij, vond de woningcorporatie. Zij schreef daarom een wedstrijd uit. De winnende naam werd ’t Bakenshof. Deze naam verwijst naar de familie Bakens, de laatste eigenaar van de molen die hier tot het midden van de Tweede Wereldoorlog stond. “Deze historische naam sluit mooi aan bij het gebied”, aldus Wonen Limburg. “De officiële naam van de molen was Op de Laak, maar hij stond ook wel bekend als de Bakensmolen. Daarnaast verwijst dit ook naar een baken, een plek voor mensen om te wonen.”

Bron onder andere: De Molens van Limburg van P.W.E.A. van Bussel, 1991
Foto: Database van Verdwenen Molens (www.molendatabase.org)