Uit Horst aan de Maas: Bart Reinders

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Bart Reinders (37), geboren in Kronenberg, maar inmiddels uit Dieren.

Bart groeide op in Kronenberg en had daar een onbezorgde jeugd. “Mijn ouders hadden een tuinders-bedrijf in het buitengebied van Kronenberg, dus we zijn echt opgegroeid in het groen en in de natuur”, vertelt hij. Een voorliefde voor muziek had hij als kind nog niet. “Pap had wel een platenspeler waar ik vaker platen op luisterde, maar het zingen dat begon pas veel later, toen ik op het Dendron College zat.” Het was zijn muziekleraar Ed de Win die het muzikale vlammetje in Bart aanwakkerde. “We moesten zingen voor een cijfer en ik had daar eigenlijk helemaal geen zin in. Ik stond niet graag in het middelpunt. Toch was het de muziekleraar die daarna tegen me zei dat ik er misschien toch wat meer mee moest gaan doen.”
Zo begon voor Bart het balletje te rollen. “Ik begon langzaam maar zeker in te zien dat het toch wel zijn charme heeft om in de spotlights te staan”, vertelt hij. Hij deed een aantal keer mee aan het Spektakel, de talentenshow van het Dendron College. Ook ontstond zijn eerste coverbandje. “Na een paar jaar kwam D-vision, mijn tweede band. Dat werd al snel serieuzer en we werden steeds meer geboekt. Toen ben ik ook zangles gaan nemen en zo ben ik er echt ingegroeid.” Zo kwam het dat Bart met D-vision een keer in het voorprogramma van Roel van Velzen stond op de Ossefeesten in Maasbree. “Hij was toen net bezig met de eerste editie van The Voice of Holland en hij vroeg me of ik mee wilde doen. In eerste instantie heb ik de boot afgehouden. Toen het jaar daarna, bij het tweede seizoen, opnieuw de vraag kwam, dacht ik: waarom eigenlijk ook niet?” Bart kwam de Blind Auditions door, maar hij strandde in The Battles. “Daar stond ik tegen een van de favorieten, dus ik wist al wel dat het heel moeilijk ging worden.”
Na The Voice richtte Bart zich even iets minder op zijn solocarrière. Hij richtte zijn bedrijf Podium23 op. “Hoewel ik begonnen ben als architect, ben ik op een gegeven moment bij de Sevewaeg in Sevenum terechtgekomen binnen het eventgedeelte. Ik kreeg toen steeds meer losse opdrachten en heb de keuze gemaakt om een eigen bedrijfje te starten, waarbij ik me puur op livemuziek richtte. Podium23 levert nu al bijna vier jaar livemuziek voor allerlei soorten evenementen, feesten en partijen”, vertelt hij niet zonder trots. Inmiddels had Bart Kronenberg ook achter zich gelaten. “Ik ben op mijn 21e eerst naar Sevenum verhuisd, heb toen eventjes in Venlo gewoond en uiteindelijk ben ik voor de liefde naar Dieren verhuisd. En dat bevalt me eigenlijk ontzettend goed.”
Ondertussen heeft Bart zijn persoonlijke zangcarrière ook weer opgepakt. Vorig jaar werd hij benaderd om mee te doen met het tv-programma Circus Gerschtanowitz. “Tijdens de repetities kwam John de Mol op een gegeven moment naar me toe om me te vragen waar ik al die tijd gezeten had”, lacht hij. “Dat was erg leuk. En ’s avonds, na de show, werd ik nog in zijn kantoortje geroepen. John vroeg me wat ik allemaal gedaan had en zei me toen dat het tijd was om weer wat voor mezelf te gaan doen.” Er volgden meer gesprekken en Bart besloot zich weer op zijn solocarrière te gaan richten. “De country-pop scene bleek het best bij me te passen”, vertelt hij. Lachend voegt hij toe: “Maar omdat daarvoor de grootste markt is in Amerika, betekende dat ook dat ik op zoek moest naar een artiestennaam, want ‘Bart Reinders’ krijgen ze daar niet uitgesproken.” Zo kwam onlangs de eerste single van Brandon Rousseau uit. “En het krijgt nog een vervolg, maar hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk.”
Bart komt ondanks zijn drukke carrière nog regelmatig in Horst aan de Maas. “Ik heb hier nog veel familie wonen en ik kom graag terug naar Kronenberg”, vertelt hij. “We hebben in Kronenberg zelfs een filmpje opgenomen om te laten zien waar Brandon Rousseau vandaan komt. Daaronder zit een naar het Engels vertaalde cover van een nummer van Rowwen Hèze.” Toch is Dieren inmiddels zijn thuis geworden. “Het is wat bruisender en er gebeurt meer, maar je bent ook zo midden in de natuur van De Veluwe. Bovendien is het praktisch, want het ligt heel centraal.” Hoewel zijn voorkeur dus uitgaat naar zijn thuis in Dieren, betekent dat niet dat hij Kronenberg vergeten is. “Als ik het bordje ‘Welkom in Limburg’ zie of als ik de straat van mijn ouders inrijd, dan is dat toch ook een soort gevoel van thuiskomen.”