Geplukt Anneke Machura

Haar hele leven is ze al gek op schrijven. Ze schrijft verhalen, maar ook gedichten. Gedichten helpen haar met het uiten van emoties, waar ze in het dagelijks leven meer moeite mee heeft. Deze week wordt Anneke Machura (36) uit Horst geplukt.

Anneke werd geboren in Eindhoven. Op haar tweede verhuisde ze met haar ouders, vanwege werkmogelijkheden voor haar vader, naar Hegelsom. "Ik ben de oudste", vertelt Anneke. "Ik heb een jongere zus van 34 en een jongere broer van 33." Anneke heeft een fijne jeugd gehad. "Ik heb er mooie herinneringen aan. Het was altijd supergezellig thuis, het heeft ons aan niks ontbroken."

Liefde achterna
Nadat ze haar mavo-diploma haalde, begon Anneke aan een administratieve opleiding in Groesbeek. "Na deze opleiding vond ik een baan in Arnhem toen ik 22 was. Ik heb toen anderhalf jaar in Groesbeek gewoond, dat was lekker dichtbij." Toen het bedrijf opgeheven werd, verhuisde Anneke op haar 24e terug naar Hegelsom en trok ze weer in bij haar ouders. "In Hegelsom kon je natuurlijk niet op kamers", lacht ze. "Het was fijn om weer bij mijn ouders te zijn, maar het was natuurlijk wel even anders, omdat je net op jezelf hebt gewoond."
Lang bleef Anneke daar niet, want op haar 26e reisde ze de liefde achterna en verhuisde ze naar Landgraaf. "Mijn toenmalige vriend woonde in Valkenburg en we besloten samen te gaan wonen in Landgraaf. Dit was wel even wennen. Daar hebben ze een hele andere mentaliteit. Hier in Horst zijn de mensen veel spontaner en zegt iedereen elkaar gedag." Toch vond Anneke haar draai in Landgraaf toen ze lid werd bij een lokale toneelclub. "Als je je in het verenigingsleven mengt, dan wil dat wel lukken. Ik ben gek op toneel, dit deed ik van tevoren ook al in Hegelsom. Toen ontmoette ik ook meer mensen en werd het leven daar steeds leuker." Toen Anneke en haar ex-vriend uit elkaar gingen, verhuisde ze terug naar Noord-Limburg en vond ze in 2015 een woning in Horst. "Hier woon ik nu al zes jaar met veel plezier, ik vind mijn eigen plek heel fijn."

Vrijwilligerswerk
Op dit moment is Anneke, wegens psychische klachten, werkloos. Wel verricht ze voor verschillende verenigingen vrijwilligerswerk. "Ik heb een tijdje bij het maatschappelijk activeringscentrum Beej Mooren Naeve geholpen met koken. Met corona werd dit echter steeds lastiger voor vrijwilligers. Verder help ik het wijkcomité, daar doe ik het secretariaat. Vrijwilligerswerk geeft me energie. Het is niet alleen dat ik het leuk vind, maar je hebt ook meer aanspraak als je er even uit bent." Dat Anneke altijd voor anderen klaarstaat, blijkt ook uit het feit dat ze al drie maanden een hondje als logee heeft. "Jackie is van een vriendin die het even niet meer aankon om voor haar te zorgen. Ik sta dan zeker klaar om haar op te vangen. Ik help waar ik kan, soms zelfs te veel en dan moet ik even op de rem trappen."

In haar vrije tijd vindt Anneke het leuk om te lezen, schrijven, koken en eten. "Ook hou ik van puzzelen en beschilder ik stenen, ik verveel me eigenlijk nooit." Een grote passie is het schrijven van gedichten. "Dit doe ik al vanaf mijn kindertijd. Toen ik 7 jaar was, schreef ik mijn eerste verhaal. Zo is het eigenlijk begonnen. In de laatste klas van de basisschool hebben we een film opgenomen en ik heb het hele script geschreven." Anneke schrijft voornamelijk korte verhalen, waarbij ze vastlegt wat ze meemaakt en verschillende observaties doet. Toch ligt haar hart vooral bij het schrijven van gedichten, ze is hier erg creatief in. "Ik schrijf over van alles", legt ze uit. "De regels komen vaak vanzelf als ik bezig ben met iets waarbij ik niet hoef na te denken, zoals de afwas of stofzuigen. Het laatste gedicht ging over een wandeling in het bos. Als ik de bladeren naar beneden zie dwarrelen, dan stromen de zinnen al binnen in mijn hoofd. Ik vind het vaak moeilijk om mijn gevoelens uit te drukken in het dagelijks leven, maar daarmee helpen de gedichten heel erg. Door te schrijven, lukt het me juist om deze gevoelens in woorden om te zetten." Doordat het dichten zo'n grote hobby van Anneke is, biedt ze anderen ook vaak haar hulp aan bij het schrijven van sinterklaasgedichtjes. "Surprisegedichten zijn echt mijn specialiteit", lacht ze. "Ik moet dan wel weten voor wie het is, hoe deze persoon is en wat het cadeautje gaat worden, maar dan kan ik altijd wel iets leuks en pakkends schrijven. Dat vind ik altijd heel leuk om voor anderen te doen."

Tekst en beeld: Floor Velthuizen