Horster documentaire 'Wei' krijgt theatervoorstelling

Na het succes van de documentaire 'Wei, zorgen voor pap' van Ruud Lenssen uit Horst, die gaat over Ruuds dementerende vader en mantelzorg verlenende moeder, komt er nu een theatervoorstelling. Theaterstichting Craviet heeft namelijk een theatervoorstelling ontwikkeld die gebaseerd is op de documentaire. 'Wei, achter de mist' gaat 21 september 2022 in première, maar achter de schermen wordt er al hard gewerkt.

Theaterstichting Craviet maakt theater over maatschappelijke onderwerpen met het doel deze meer bespreekbaar te maken. "Sinds ik Ruuds documentaire heb gezien, heeft hij me niet meer losgelaten", vertelt Peggy Keijsers van Craviet. "Toen we aan het brainstormen waren over een nieuwe voorstelling, kwam de documentaire meteen in me op. In deze documentaire komt naar voren hoe kostbaar het leven is, hoe dankbaar we moeten zijn, maar ook hoe zwaar het leven kan zijn. Ik stond ervan te kijken dat er nog geen theatervoorstelling van was en besloot contact op te nemen met Ruud om te vragen wat hij van dit idee vond." Ruud geeft aan het een enorme eer te vinden. "De film heeft inmiddels de meeste vertoningen gehad en een theatervoorstelling is een geweldige manier om het verhaal te blijven vertellen", legt hij uit. "Dat vind ik dan ook heel belangrijk en daarom was ik meteen enthousiast. Ik vond het wel spannend op het begin, omdat een theatervoorstelling echt het tegenovergestelde is van een documentaire. Een documentaire is ontzettend realistisch, terwijl theater altijd gespeeld is. Toch wilde ik het graag proberen, want het verhaal verdient dat gewoon. Het mantelzorgvraagstuk moet bespreekbaar gemaakt worden en de taboes moeten doorbroken worden. Ook al is het dan voor mij misschien gek dat mijn ouders en ik nagespeeld worden, ik wist meteen dat dit het waard zou zijn."

Betrokkenheid
De twee vonden al snel een balans met elkaar. Ruud werd betrokken bij het script, maar niet té veel, zo geeft hij aan. "Zij moeten ook hun ding doen, soms wilde ik wel iets meer horen, maar aan de andere kant wilde ik de groep ook haar vrijheid geven. Dat vind ik bij mijn eigen films ook belangrijk. Ik heb het ook losgelaten dat mijn ouders en ik 'gespeeld' worden. Deze mensen spelen mijn ouders, maar zijn niet mijn ouders." Peggy voegt hieraan toe dat dit gezien kan worden als een lied dat in een ander genre opnieuw wordt uitgebracht. "Je blijft hetzelfde lied spelen, maar het heeft een andere context", legt ze uit. "De personages dragen de naam Jac en Ria Lenssen als eerbetoon vanuit ons, maar ze vertellen niet per se vanuit Jac en Ria, maar juist vanuit het leven met dementie en als mantelzorger. Het gaat om de boodschap die we willen overbrengen." Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, worden er extra cursussen en trainingen gevolgd door de groep. Om dit te bekostigen, is er een crowdfundingsactie gestart. "Alle donaties hiervoor zijn welkom, de actie kan gevonden worden via de facebookpagina van Craviet", zegt Peggy.

Toevoeging
'Wei, achter de mist' gaat verder dan de documentaire van Ruud. "We laten gedachtes spreken tijdens de theatervoorstelling", vertelt Peggy. "In het echte leven hou je bepaalde gedachtes voor je, maar deze laten wij wel zien tijdens de theatervoorstelling. Soms zijn die heel pijnlijk, maar het is juist ons doel om deze te laten horen." Ruud voegt hieraan toe dat een theatervoorstelling op deze manier meer kan vertellen dan hij zelf kon in zijn documentaire. "Het mooie van theater is dat je de ruimte hebt om bepaalde gedachten te visualiseren. Als er tijdens mijn documentaire scènes waren waarbij mam en pap frustraties uitten naar elkaar, dan zag je wat ze zeiden, maar niet wat ze dachten en wat er zich in paps hoofd afspeelde. Ik heb dat met muziek geprobeerd te benadrukken, maar je kan niet volledig in iemands hoofd duiken. Met theater kan dit wel. Tijdens de voorstelling zijn er momenten waarbij er 'uit' de scène en in een bepaalde spotlight kan worden gestapt. Op die momenten zie je de gedachten van pap, waarin hij geen last heeft van zijn dementie en vertelt wat hij voelt. Voor mij is dat een hele mooie toevoeging aan het verhaal van mam en pap. Zo wordt het verhaal breder."
Peggy geeft aan dat het verhaal voor haar verder gaat dan slechts dementie. "Het gaat me ook echt om de mantelzorger en het belang van het blijven voeren van open gesprekken. Dat wil ik ook meegeven aan iedereen die de voorstelling bekijkt. Wat mij het meeste raakte uit Ruuds documentaire was het moment dat Ria tegen Ruud zei dat ze het zo fijn zou vinden als iemand gewoon eens koffie met haar kwam drinken en ze dan niet zo eenzaam zou zijn. Dat greep me naar mijn strot, mensen denken vaak dat ze moeten helpen, maar een kopje koffie met een fijn gesprek kan al zoveel waard zijn."

Première
De première van 'Wei, achter de mist' vindt plaats in de Schouwburg in Venray op 21 september, Wereld Alzheimer Dag. Ook zijn er al gesprekken met andere theaters in de buurt. "Ze willen ook graag dat we naar Horst komen", vertelt Peggy. "Ook willen we graag Noord-Limburg door, maar we verwachten eigenlijk wel dat we welkom zijn door het hele land." Ruud: "Mijn eigen documentaire is natuurlijk best klein begonnen en vervolgens lokaal gegroeid. Uiteindelijk zijn we in 45 steden door het hele land geweest en zelfs in het buitenland. Het zou tof zijn als dit hetzelfde zou gaan bij de theatervoorstelling. We hopen dat we de lokale populariteit behalen en het verhaal zich vervolgens vanzelf rond spreekt en we het land door kunnen gaan."

Tekst: Floor Velthuizen