Kunstenaars organiseren positieve kunsttentoonstelling in Horst 

Kunstenaars Erwin Michielsen, Helmie van de Riet en Dirk Verberne organiseren een tentoonstelling in Horst waar werken te zien zijn die zij hebben gecreëerd. Hiermee willen ze de bezoekers opvrolijken tijdens de coronaperiode. De tentoonstelling ‘3 KunstKarakters’ is te bezoeken in het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 november en op zaterdag 4, zondag 5, zaterdag 11 en zondag 12 december. 

Zelf beschrijven de drie kunstenaars de tentoonstelling als een kleurrijke tentoonstelling die vooral positiviteit brengt in de wereld van dit moment. “De bezoekers kunnen een route maken door de galerij en de tuin. Daarbij loop je langs de vele stukken die we hebben gemaakt”, vertelt Erwin. Erwin maakt schilderijen, collages en installaties. Helmie maakt collages en Dirk creëert buitenobjecten van staal. Alle drie zijn ze lid van kunstenaarsinitiatief ZEEN van Horst aan de Maas, maar de tentoonstelling is los van ZEEN ontstaan. “Wij willen de mensen een stukje ontspanning geven in deze moeilijke tijd”, vertelt Erwin. “Verleden jaar was er ook een tentoonstelling georganiseerd, maar door corona is deze naar een later tijdstip verzet.” De kunstenaars hopen iedereen te kunnen ontvangen tijdens de weekenden. 

De werken van Helmie die te zien zijn in de tentoonstelling zijn troostcollages van papier. Voordat Helmie troostcollages ging maken, maakte zij kunst die geïnspireerd was op het menselijk lichaam. Ze werkte voor een werkplaats, maar vanwege corona waren daar geen activiteiten meer. Daarom is ze haar eigen werk gaan maken. “Het thema ‘het menselijk lichaam’ werd nu te pittig, omdat het dan over virussen zou ‘moeten’ gaan", legt Helmie uit. Daarom is ze troostcollages gaan maken. Tijdens de tentoonstelling zijn er ook kritische werken te zien die haar visie bevatten over wat er nu in de wereld gebeurt.
Erwin Michielsen geeft aan dat hij een verkorte versie van de Middelbare Tuinbouwschool heeft gevolgd, waarna hij de Meester opleiding bloemsierkunst in Vught heeft gedaan. “Je zult in de tentoonstelling ook zien dat er her en der een bloem en kerstarrangementen terugkomen”, zegt hij. “Die liefde is natuurlijk niet verloren gegaan.” Na deze opleiding heeft Erwin de HAS-opleiding gevolgd, waarbij hij zijn onderwijsbevoegdheid behaalde. Bij de vakken die hij later gaf, zat ook kunstgeschiedenis, daardoor kreeg hij nog meer interesse in de kunst. Uiteindelijk heeft hij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten gevolgd. Op dit moment werkt Erwin erg divers. Hij maakt installaties en ruimtelijke objecten. “In het tweedimensionale vlak werk ik met olieverf en acrylverf en maak gebruik van vrolijke kleuren.”
Dirk Verberne maakt werken die hij zelf smeedt van staal in organische vormen, ze zijn voornamelijk te zien in de tuin van de galerij. Dirk is na zijn studie aan de Design Academy vrijer gaan werken en is zijn eigen smederij begonnen. “Bij staal denk je vaak aan hoekige vormen, maar ik wil juist natuurlijke, dynamische werkenstukken creëren”, vertelt Dirk.

De tentoonstelling is geheel gratis en coronaproof te bezoeken en wordt gehouden op zaterdag en zondag 27 en 28 november en zaterdag 4, zondag 5, zaterdag 11, en zondag 12 december van 11:00 uur tot 17:00 uur. De tentoonstelling vindt plaats op de Loevestraat 37 in Horst.

Tekst en beeld: Noëlle Ewals