Jongerenvisie

Jongeren in de dorpen van Horst aan de Maas vertellen over de leefbaarheid in het dorp vanuit hun perspectief. Wat waarderen ze en wat missen ze? Deze week gaan drie jongeren uit Sevenum, die allen thuis bij hun ouders wonen, in gesprek.

Rowin Gijsen (22) heeft het goed naar zijn zin in Sevenum en geeft het leven voor jongeren een 9. "Er is natuurlijk wel altijd ruimte voor verbetering", zegt hij hierover. Nick Bussemakers (18) geeft een 8,3 en Glenn Cox twijfelt tussen een 7 en een 8. "Het is de laatste jaren wel vooruitgegaan hier", zegt Glenn. "Hiermee doel ik op de komst van café Breurs en de feestjes bij OJC Walhalla. Voor die tijd was het vrij rustig."

Jongerenactiviteiten
Er is in Sevenum veel te doen volgens Nick. "Er zijn genoeg verenigingen zoals de voetbalclub, tennisclub en volleybalclub. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om uit te gaan waaronder de jongerensoos Walhalla. Hier is om de twee weken een feestje. Mijn vrienden en ik zijn hier vaak te vinden, omdat er een goede sfeer hangt en er veel te doen is. Er is een pooltafel, dartbord en een voetbaltafel. Daarnaast kan er voetbal of film gekeken worden via de beamer." Ook Glenn is veel te vinden bij OJC Walhalla, hij zit namelijk in het bestuur van de soos. "We zijn verantwoordelijk voor het organiseren van de feestjes die er zijn. Hier zijn we dus vaak te vinden, ook doordeweeks." In Sevenum zit ook café Breurs, maar volgens Nick is de drempel om hier naar binnen te stappen best hoog voor jongeren onder de 18 jaar. "Toch organiseren zij ook wel veel feestjes", vertelt hij. Glenn gaat altijd naar de feestjes van Breurs. Ook Rowin geeft aan dat er genoeg te doen is voor leeftijdsgenoten in Sevenum. "Er zijn genoeg kroegen waar je samen heen kan gaan en er worden vaker evenementen georganiseerd." De jongens zitten ook alle drie in het weekend vaker bij iemand thuis.
Glenn en Rowin zoeken allebei wel eens de stad op. "Ik ga wel eens uit in Venlo, Eindhoven of Nijmegen", vertelt Rowin. "Het uitgaan daar is natuurlijk niet te vergelijken met hier in Sevenum." Glenn gaat regelmatig naar Venlo om daar uit te gaan. "Ook gaan we wel eens naar andere dorpen in de omgeving voor feestjes." Dat geldt ook voor Nick, maar hij gaat niet graag naar de stad. "Ik vind het verschrikkelijk hoeveel mensen er zijn en het heeft geen toegevoegde waarde voor mij."

Wonen
Nick en Rowin zijn niet van plan om ooit uit Sevenum te verhuizen. Rowin: "Ik heb het hier goed naar mijn zin en iedereen woont in de buurt, dat is een pluspunt. Minpunten zijn er niet voor mij." Nick voegt hieraan toe dat het fijn is dat iedereen elkaar kent. "Het is een gezellig dorp en je hebt hier ook alle mogelijkheden qua winkels. Alles is met de fiets te bereiken. Ik vind wel dat er fatsoenlijke sport- en hangplekjes ontbreken voor jongeren. Er zijn weinig plekken waar je buiten lekker met je vrienden iets kunt gaan doen. De voetbalveldjes in Sevenum zijn krakkemikkig, er zijn geen fatsoenlijke goals en het veld ligt er altijd slecht bij." Glenn wil ook niet weg uit Sevenum. "Als het aan mij ligt blijf ik hier, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Er is ook niets wat ik mis in het dorp, ik heb weinig te klagen."

Tekst: Floor Velthuizen