Horst aan de Maas geeft voorkeur aan gebruik QR-code boven coronapolsbandjes

In een aantal steden in Nederland is er de afgelopen weken gebruikgemaakt van coronapolsbandjes om toegang te krijgen tot restaurants en cafés. In de gemeente Horst aan de Maas leeft dit idee (nog) niet echt. Hoewel een meerderheid van 39 procent aangeeft het wel een goed idee te vinden om polsbandjes te gebruiken, gaat de voorkeur van de meeste inwoners toch nog steeds uit naar het gebruik van de QR-code uit de CoronaCheck-app. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau TipHorstaandeMaas.

In meerdere (grote) steden is inmiddels begonnen met het gebruik van de coronapolsbandjes. Horecabezoekers krijgen bij een centraal punt op vertoon van hun QR-code in de CoronaCheck-app een polsbandje dat alleen geldig is op de dag van uitgifte, waarmee ze de hele dag bij verschillende gelegenheden terechtkunnen. Zo hoeven bezoekers niet meer bij elke horecagelegenheid apart hun QR-code te tonen. Hier zijn al verschillende positieve reacties op gekomen. Horst aan de Maas is nog niet begonnen met het gebruik van de polsbandjes, maar een meerderheid van 39 procent van de inwoners geeft aan het een goed idee te vinden om polsbandjes te gaan gebruiken in de gemeente Horst aan de Maas. Veel respondenten benoemen het gemak en de handigheid van de polsbandjes. "Dan hoef je maar één keer je telefoon met QR-code te laten zien. Ook is het voor de horeca niet zo'n gedoe op deze manier", zegt iemand. "Het scheelt tijd en werk voor klanten en horecaondernemers", zegt iemand anders. 28 procent van de respondenten vindt het een slecht idee om de polsbandjes te gaan gebruiken in Horst aan de Maas, 29 procent geeft aan neutraal te zijn en 5 procent weet het niet. Veel van de tegenstemmers zijn bang dat ze fraudegevoelig zijn. "Dit kan gegarandeerd worden misbruikt", zegt een respondent. "Eén persoon kan in meerdere cafés een bandje halen en verdelen onder zijn maten. Het is redelijk makkelijk om die af te doen en nagenoeg onzichtbaar weer om te doen. Dat gaat niemand zo precies controleren." Ook wordt aangegeven dat het niet noodzakelijk is in Horst aan de Maas. "Het aantal uitgaansgelegenheden in de gemeente is hier te beperkt voor, dit zou alleen maar voor extra kosten zorgen", legt iemand uit. Hier wordt aan toegevoegd dat het alleen handig zou zijn voor carnaval en de kermis. "Op een gewone zaterdag of zondag lijkt me dit een beetje overdreven. Er zijn in de gemeente niet zoveel horecagelegenheden waartussen bezoekers gaan pendelen."

QR-code heeft voorkeur
Ondanks dat een meerderheid van de respondenten het polsbandje een goed idee vindt, gaat de voorkeur van de meeste inwoners van Horst aan de Maas toch uit naar controle middels de QR-code uit de CoronaCheck-app. 46 procent van de inwoners kiest voor de QR-code, 19 procent voor het polsbandje en 30 procent heeft geen voorkeur. Inwoners geven aan dat de QR-code voor hen niet per se nodig is. "Ik ga niet snel naar meerdere locaties op één dag, dus ergens een keer de code via de telefoon laten zien is geen probleem voor mij", geeft iemand aan.
Een overgrote meerderheid van de inwoners van Horst aan de Maas geeft aan niet bereid te zijn om te betalen voor een polsbandje wanneer deze ingezet zou worden. Mensen redeneren dat de QR-code gratis is, dus een alternatief dat ook moet zijn. Als een polsbandje geld zou kosten, dan kiezen mensen ervoor om de QR-code te gebruiken. Ook zijn de meeste mensen niet bereid om het polsbandje ergens op te halen. Dit kost volgens velen te veel tijd. "Ik vind dat elke horecagelegenheid dat moet kunnen uitreiken", zegt iemand. "Als zij al de tijd nemen om een QR-code te scannen, kunnen ze meteen een polsbandje uitreiken."

Tekst: Floor Velthuizen