UIT Horst aan de Maas: Ton Cox

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Ton Cox (27), geboren in Horst, maar inmiddels uit Rotterdam.

Ton werd geboren in Horst en nog altijd kijkt hij met een fijn gevoel terug op zijn tijd daar. “Ik was veel buiten, hutten aan het bouwen en in bomen aan het klimmen. Dat de ruimte die we hier hadden als kind niet zo vanzelfsprekend is, realiseerde ik me later pas, toen ik kennismaakte met de stad.” Ton ging naar basisschool Meuleveld in Horst en daarna naar het Dendron College. “Daar ontstond wel al mijn interesse voor dingen maken, dus toen ik mijn vmbo-diploma gehaald had, besloot ik een bouwopleiding te gaan volgen in Venlo.” Hij had het er naar zijn zin, maar zag zichzelf niet veertig jaar lang op een bouwplaats werken. “Ik ging me steeds meer interesseren voor tekenen en vormgeven. Zo kwam ik bij de mbo-opleiding Grafische Vormgeving en Media Design in Nijmegen uit.” Die opleiding rondde hij succesvol af en hij vervolgde zijn weg aan het St. Joost, een kunstacademie in Breda. “Naast vormgeving was ik inmiddels ook geïnteresseerd geraakt in foto’s maken en van daaruit ontstond weer mijn interesse in film.”
Afgelopen jaar studeerde hij af in Breda met een documentaire over de waarde van de natuur. “Die is voor een groot gedeelte gedraaid in Horst. Ik wilde een docu maken die dichtbij huis lag en toen ik tijdens mijn opleiding in Breda in Rotterdam ging wonen, realiseerde ik me pas hoeveel rust, ruimte en natuur ik hier altijd om me heen heb gehad. Daar wilde ik iets mee doen.” De documentaire gaat over Ton zelf, die als een soort Don Quichot probeert de kloof tussen mens en natuur te dichten. Met zijn experimenten maakt hij die kloof echter alleen maar groter. “Mensen hebben geen besef meer van de natuur. Ik wilde de waarheid van de natuur laten zien, maar als mens kun je dat niet. Dat laat ik met mijn rol in de film zien. Om de natuur te laten zien zoals die bedoeld is, heb ik dieren zelf hun eigen omgeving laten filmen. Dieren spreken altijd de waarheid.”
Met zijn film wil Ton ook het non-stedelijke naar de Randstad brengen en meer van zijn afkomst laten zien. “Dat doe ik door de natuur en de ruimte te laten zien, maar de film wordt bijvoorbeeld ook gedeeltelijk in het dialect gesproken.” Dat was een bewuste keuze van Ton. “Ik mag dan wel in Rotterdam wonen, ik kom nog steeds uit Horst en ik ga me niet opeens anders voor doen dan ik ben.” Ton studeerde met hoge punten af van het St. Joost met zijn documentaire en inmiddels wordt de film op verschillende festivals vertoond. “Ik heb bijvoorbeeld op het Nederlands Filmfestival gestaan en binnenkort is hij ook te zien op het Eindhovens Filmfestival. Wat helemaal mooi is, is dat hij op vrijdag 30 november wordt uitgezonden op NPO2 Extra en online komt te staan op 2doc.nl”, vertelt hij vol trots.
Een mooie bijkomstigheid van het succes van zijn film, vindt Ton dat zijn omgeving hier in Horst nu ook eens goed kan zien wat hij maakt. “Vaak lachen mijn vrienden uit Horst wat om mijn kunstzinnige opleiding”, lacht hij. “Ze weten wel: Ton maakt films, maar wat ik precies doe is voor hen wat vaag. Deze film laat ze dat zien.” Ton is dan ook zeker van plan om in de toekomst nog meer documentaires te maken over zijn thuisbasis. “Ik heb al wat ideeën”, zegt hij. “Misschien wil ik een onderzoekje gaan doen naar de arbeidsmigranten hier in de regio. Er is nog niks concreet, maar ik vergeet mijn afkomst zeker niet.” Ton is dan ook nog veel thuis. “Ik ben hier zeker om het weekend, zodat ik bij mijn familie en vrienden kan zijn. Horst is makkelijk. Iedereen kent iedereen en er wordt hier voor elkaar gezorgd. Dat is in Rotterdam niet zo. Ik heb het daar echt wel naar mijn zin en qua kunst zit ik daar beter, maar ik heb altijd gezegd: als mensen mij gaan zoeken voor opdrachten in plaats van andersom, dan kom ik terug naar Horst.”