Fred Bisschop op weg naar Champions League van petanque

Fred Bisschop uit Griendtsveen speelt op zaterdag 18 en zondag 19 september tijdens de Duitse Kampioenschappen Petanque in Berlijn. Hij plaatste zich onlangs voor dit grote Duitse toernooi. Aan de HALLO vertelt hij hoe hij zich voor dit toernooi plaatste en wat zijn verwachtingen zijn.

Het toernooi in Berlijn is niet niks, zegt Fred. "Het is echt een groot toernooi. De beste petanquespelers van Duitsland hebben zich hiervoor geplaatst. Ik speel voor de Duitse bond, dus vandaar dat ik mee mag doen als Nederlander." In totaal doen 64 teams mee aan het toernooi. Fred heeft zich geplaatst samen met zijn Duitse vrienden Johannes Stürznickel en Franz George Kunze. Eerder deed hij al mee aan het toernooi. "Toen hebben we het oké gedaan, dit jaar gaan we voor de winst."

Hobbysport
Zomaar de winst pakken tijdens dit grote toernooi is niet gemakkelijk, vertelt Fred. "Ik hoop dat we in de A-poule worden ingedeeld. Daarvoor moet je in de eerste wedstrijden zo goed mogelijk presteren. Dat we in deze poule worden ingedeeld verwacht ik wel, maar daarna wordt het moeilijk." Als de heren in de achtste finales komen, is Fred al tevreden. "We doen mee aan dit toernooi omdat we het leuk vinden. Maar als we er staan, willen we ook winnen natuurlijk." Rijk worden ze niet bij winst. "Nee, dit is puur hobbysport. Ik speel dan wel petanque op Eredivisie-niveau, maar dat betekent niet dat ik veel geld binnenhengel. Met een leuke waardebon zijn we altijd tevreden." Blij zullen de heren zeker zijn als ze winnen. "Ik denk dat we dan als blije kinderen over het veld gaan rennen. Het is echt wel een toernooi waar je al lang naar toe werkt. Een soort Champions League van petanque."

Team
Het teamgevoel is ontzettend belangrijk volgens Fred. "Iedereen heeft zijn eigen kwaliteit. Zo ben ik diegene die de ballen wegstoot van de tegenstander, een plaatser noemen we dat. Daarnaast pep ik de groep altijd op. Als het even niet zo goed gaat, dan bewaar ik de rust en push ik mijn maten vertrouwen toe." Petanque is niet alleen een behendigheidssport, maar is psychisch dus ook niet gemakkelijk. "Je moet altijd zeker van jezelf zijn", zegt de sporter uit Griendtsveen. "Anders gaan verkeerde gedachtes in je koppie zitten."

Momenteel is Fred flink bezig met oefenen. "Zo heb ik wekelijks meerdere toernooien en bereid ik mij zo zo goed mogelijk voor. Ik heb er heel veel zin in en ben benieuwd waar we eindigen."

Tekst: Niels van Rens