Geplukt Huub Geuijen - America

Echt tuindersbloed stroomt door de aderen van de 65-jarige Huub Geuijen. Nadat hij van het ondernemersleven geproefd had in een functie elders, besloot hij om er zelf voor te gaan. Deze week wordt Huub Geuijen uit America geplukt.

Hartstikke blij is Huub met zijn tuin en huis aan de Nieuwe Peeldijk in America. "Dit is één van de eerste energie-neutrale woningen van de gemeente Horst aan de Maas", zegt hij. "Daar ben ik best trots op. Ook op mijn tuin en overkapping, allebei helemaal zelf gemaakt. Ik hou ervan om lekker te klussen en te 'knommelen'." Zo is Huub regelmatig op pad met zijn zogenoemde 'klusbus'. "Mijn kinderen wonen allemaal uit. Mijn tweede zoon is bezig met de bouw van een nieuwe woning en daar help ik veel in mee. Prachtig om dat soort dingen op te zetten en te zien groeien tot een echte woning." Dat Huub handig is, heeft hij onder andere te danken aan zijn werkgeschiedenis. "In de loop der jaren leer je veel. Na een tijdje krijg je van alles onder de knie en krijg je plezier in klussen. Vooral nu ik met pensioen ben, dan heb je toch tijd over voor andere dingen, zoals je kinderen meehelpen."

Eigen keet
Huub groeide op in Roggel in midden-Limburg. Hij woonde daar een flinke tijd. Het gezin waar Huub in opgroeide, was een echt boerengezin, zegt hij. "We hielpen altijd mijn vader mee. Hij was, zoals we dat nu zeggen, een keuterboertje." In die tijd leerde Huub al het vak ondernemen van zijn vader, maar dat hij uiteindelijk een eigen bedrijf zou starten, zag hij niet per se voor zich. "Ik vond het boerenleven wel heerlijk", zegt de Americaan. "Maar in mijn pubertijd vond ik het ook mooi om uit te gaan. Ik had leuke vrienden en regelmatig gingen we op stap. We hadden ook onze eigen keet waarbij we plaatjes draaiden. De nieuwste apparatuur hadden we gekocht, dat had wel wat speciaals." Maar er moest ook gestudeerd worden. Huub volgde de lagere landbouwschool in Panningen en daarna de middelbare tuinbouwschool in Venlo. Hij kwam terecht in een functie als bedrijfsverzorger in de tuinbouw. "Makkelijk gezegd is dat je dan voor een tijdje een bedrijf overnam als de eigenaar met vakantie was, of gewoon afwezig was. Dan runde je het hele bedrijf."

Paprika's en tomaten
Na een tijdje zag Huub daar wel brood in. "Het werk ging mij goed af, dus waarom zou ik niet ook mijn eigen bedrijf starten?" In Horst startte Huub een eigen glastuinbouwbedrijf op. "Dat was even wennen, ook voor mijn vrouw en kinderen. Vooral toen we vier jaar later verhuisden naar America. Mijn kinderen hadden in Horst wat opgebouwd en moesten weer verhuizen. Inmiddels zijn ze allemaal op hun plekje terechtgekomen. Onze zonen wonen allebei in America en onze dochter woont in Bennekom." Huub verbouwde paprika's in Horst en in America tomaten en later aardbeien. "Tomaten verbouwen vond ik het mooiste", zegt hij. "Je kunt het gewas stukken makkelijker sturen, dat heb je meer in eigen handen." Inmiddels heeft hij het bedrijf in America verkocht, maar loopt hij nog wel dagelijks de kas in. "Gewoon om even te kijken. Ik woon bij de kassen, dus dan is de drempel ook stukken lager."

Peelmuseum
Nu Huub sinds 2015 met pensioen is, heeft hij stukken meer vrije tijd over. "Ik heb het eigenlijk net zo druk als voorheen", lacht hij. "Ik steek veel uren in het Peelmuseum in America. Momenteel zijn we flink bezig met een uitbreiding, dus daar gaat veel tijd in zitten. Mijn interesses liggen vooral in de geschiedenis van de Peel. Twee eeuwen terug was hier niets dan de Peel, een ondoordringbaar moeras en na de turfwinning zijn de dorpen als America, Griendtsveen, Evertsoord en Helenaveen gesticht. Iets wat ik nog steeds bijzonder vind." Naast vrijwilliger bij het Peelmuseum zet Huub zich ook in voor stichting Brood op de Plank en zit hij in het bestuur van de Dorpsraad van America. "Een bezig bijtje dus", zegt hij met een glimlach. "Maar ik doe het graag. Ik kan niet stilzitten. Misschien een half uurtje een boek lezen is te doen, maar daarna moet ik al snel een nieuw karweitje hebben."

Opa Huub
Natuurlijk steekt Huub ook veel tijd in zijn vrouw. "Ook een hobby", zegt hij met een knipoog. "We hebben elkaar ontmoet tijdens het uitgaan. Zij komt van Meijel en ik uit Roggel. Via via hebben we elkaar leren kennen en we zijn intussen al meer dan 45 jaar samen." Samen hebben ze drie kinderen en drie kleinkinderen. "Ik kan dan wel allemaal plannen hebben zoals bijvoorbeeld de tuin opknappen of iets leuks bouwen, maar als de kleinkinderen op bezoek komen, dan laat ik deze klusjes allemaal vallen. Dan komt opa Huub om de hoek kijken. Ik vind het fantastisch om tijd met hen door te brengen."

Tekst en beeld: Niels van Rens