Chris en Sjors geven tweede editie Horster kinderboek uit

Chris Winkelmolen en Sjors Driessen uit Horst brengen een tweede editie uit van het boek De avonture ván de Vleegende Pannekook & de Á-gebrande Kroket. Het boek wordt op vrijdag 24 september in 't Gasthoês in Horst gepresenteerd.

Bij het eerste boek stelde schrijver Chris Winkelmolen zichzelf een deadline: vóór de eerste verjaardag van zijn kleinkind zou het boek er zijn. Dat lukte hem, maar inmiddels is er een tweede kleinkind bijgekomen. "Dan moet er maar een tweede boek komen. Ik heb zelf vier kinderen, dus met een beetje pech of geluk ben ik nog wel even bezig met schrijven", zegt Chris met een knipoog. "Maar het moet wel leuk blijven. Dat Sjors en ik dit boek hebben gemaakt, doen we omdat we daar lol in hebben en dat is het belangrijkste."

Alleen Horster versie
Het boek is een vervolg op het eerste boek en wordt ditmaal niet gedrukt in het Nederlands, alleen in het Horster dialect. "De vorige keer zeiden mijn kinderen dat als ik er een Nederlandse versie aan toe zou voegen, deze veel meer verkocht zou worden. Wat bleek, de dialectversie ging als warme broodjes over de toonbank. Heb ik toch nog gelijk gekregen." Om de kinderen die niet zo goed dialect verstaan toch nog op weg te helpen, hebben Chris en Sjors een extra element toegevoegd aan het boek. "Bij elke bladzijde hebben we een QR-code geplaatst. Aan de andere kant van deze code lees ik het verhaal via een geluidsfragment voor, dan kan iedereen goed meelezen. Want sommige Horster woorden zijn lastig te begrijpen."

S.M.O.S.
'De avonture ván de Vleegende Pannekook & de Á-gebrande Kroket' heeft hetzelfde idee als het eerste boek: leuke, speelse kinderverhalen. Wel is er naast de personages de vliegende pannenkoek, de aangebrande kroket, de Boze Meneer en de koning een nieuw personage bij gekomen. "De S.M.O.S.", zegt Chris. "Dat staat voor de Snelle Mej Onzichtbare Schildpad." De koning komt er, zoals in het eerste boek, weer iedere keer niet goed vanaf. Het personage is gebaseerd op onze koning. Ik heb daar niet zoveel mee en dat is ook wel te merken." Tijdens de boekpresentatie van het eerste boek nodigden Chris en Sjors koning Willem-Alexander nog uit. "Hij is niet op komen dagen", zegt Chris. "Ook hebben we hem nog een exemplaar opgestuurd. Als hij wil, willen wij het boek best signeren, maar dan moet hij wel onze kant opkomen. Ook dit jaar krijgt hij uiteraard een uitnodiging."

Trots
Dat Chris en Sjors een perfect team zijn, weten ze inmiddels wel. "We zijn stukken beter op elkaar ingespeeld", zegt Sjors. "Ook qua tekenen gaat het stukken makkelijker. Zo hoef ik nu niet allemaal personages te verzinnen om te tekenen. Dat scheelt veel tijd, maar ik doe het met heel veel plezier. Chris bemoeit zich ook niet met mijn tekeningen." "Daar heb ik ook geen verstand van", vervolgt Chris. "Ik bemoei me met mijn eigen teksten, wat Sjors maakt, dat moet hij zelf weten. Als ik dan nu het boek doorblader, kijk ik met ontzettend veel trots naar wat we samen gemaakt hebben en dat telt."

Het boek 'De avonture ván de Vleegende Pannekook & de Á-gebrande Kroket' wordt op vrijdag 24 september gepresenteerd in 't Gasthoês in Horst. De boekpresentatie begint om 19.00 uur en burgemeester Ryan Palmen krijgt net zoals bij de vorige editie het eerste exemplaar.

Tekst en beeld: Niels van Rens