Kasteel Huys ter Horst komt met spokentocht over de Gekke Graaf

Kasteel Huys ter Horst in Horst wordt op zaterdag 30 en zondag 31 oktober omgetoverd tot Kasteel ter Horror. Dan organiseren de vrijwilligers van het kasteel een heuse spokentocht door de ruïne en het omliggende terrein.

Twee dagen lang wil Kasteel Huys ter Horst iedereen de stuipen op het lijf jagen en ze meenemen op een tocht vol angstaanjagende taferelen waar er tevens iets vreemds aan de hand is met de tijd. "We houden het wel lekker 'creepy'", zegt Suzanne Coppers, één van de organisatoren van Kasteel ter Horror. "We hebben een ideale locatie om iedereen eens flink bang te maken. Het kasteel dient daarvoor als beste plek. We hebben meerdere kleine ruimtes waarbij we makkelijk schrikeffecten kunnen toevoegen."

Bossen
Het idee van een spokentocht bestond al langer onder de vrijwilligers van Kasteel Huys ter Horst, zegt Suzanne. "Vorig jaar wilden we ook al zoiets doen, maar toen kwam het coronavirus. We konden het toen niet door laten gaan en hebben het idee opgeschoven naar dit jaar. De bedoeling is om dit evenement te laten groeien en daarom hebben we er dit jaar voor gekozen om het nog wat 'kleiner' aan te pakken." Kleiner betekent niet een kort tochtje griezelen. De organisatie heeft besloten om de Kasteelse Bossen erbij te betrekken waardoor de spokentocht door het bos heen gaat. "Dat geeft wel een extra spannend effect", zegt Suzanne. "Wie vindt het nu niet spannend om in het donker door een dichtbegroeid bos te lopen?"

Gekke Graaf
De organisatie van Kasteel ter Horror wil met de spokentocht een verhaal vertellen. "We willen niet de zoveelste spokentocht organiseren", legt Suzanne uit. "Tijdens Kasteel ter Horror wordt het verhaal verteld van de Gekke Graaf. Deze graaf, genaamd Frans Clemens von Fürstenberg, heeft echt geleefd in het kasteel en was de laatste bewoner. Hij gedroeg zich destijds vreemd, vandaar zijn bijnaam. De rest van het verhaal is natuurlijk verzonnen." De organisatie speelt ook met tijd. "Ik wil nog niet alles verklappen", zegt Suzanne. "Maar het zal een soort historische reis worden."

Momenteel is de organisatie volop bezig met het verzamelen van vrijwilligers, materialen en het knutselen van kostuums. "Dat kost veel tijd en werk, maar het is zo leuk om te doen. Iedereen is enthousiast. Onlangs hadden we een bijeenkomst voor alle vrijwilligers die mee wilden doen, er waren zo'n zestig aanmeldingen. Dan weet je wel dat dit leeft, iedereen vindt een spokentocht leuk."

Tekst: Niels van Rens