Huisje Westsingel transparanter gemaakt om overlast jongeren tegen te gaan

Het stenen huisje bij 't Kabroek de Bijentuin aan de Westsingel in Horst is een stuk opener gemaakt. Dat gebeurde na een aantal klachten vanuit de wijk In de Riet. Wethouder Roy Bouten van de gemeente Horst aan de Maas en Daan Jans vanuit het wijkcomité staken de handen ineen.

Op social media verschenen meerdere foto's van rotzooi in en rondom het stenen huisje, dat in de volksmond ook wel puistje wordt genoemd. Daan Jans van wijkcomité In de Riet besloot een berichtje te sturen naar wethouder Roy Bouten. Vanuit de gemeente is daarna besloten om het huisje opener te maken. "Twee panelen zijn verwijderd waardoor mensen die er zitten minder verstopt zijn", zegt Bouten. "Daarnaast gaan we met de wijkagent en de jongerenwerker actief aan de slag en gaan we met het wijkcomité praten over hoe we het gebied toegankelijk voor iedereen maken." Al twee jaar is het wijkcomité in gesprek met de gemeente, politie en Synthese om de ontstane problemen op te lossen en zijn er voorstellen gedaan naar de gemeente om deze plek aan te passen. Jans begrijpt dat de jeugd een plek wil om samen te komen. "Maar ga hier dan op een waardige wijze mee om en laat de plek opgeruimd achter. Wellicht zou het mooi zijn als er op meerdere plekken in Horst een soort overkapping neergezet zou worden zodat er ook spraken kan zijn van spreiding. Wij hopen met z’n allen dat er in de toekomst met respect wordt omgegaan met de beschikbare plek, het ligt tenslotte ook nog in een prachtig stukje natuur welk door vrijwilligers wordt onderhouden en schoon gehouden."

Samen
Bouten is het hiermee eens. "Iedereen heeft recht op zijn eigen plek", zegt hij. "Het belangrijkste is dat anderen daar dan geen last van hebben. De rotzooi was enorm, terwijl een paar meter verderop een prullenbak staat. Dit hoort niet en is onacceptabel." Of het hokje permanent open blijft, wil de wethouder niet zeggen. "We kijken dit nu drie maanden aan. Misschien ontwikkelt de situatie zich. We gaan uiteraard in overleg met het wijkcomité over hoe we dit verder moeten aanpakken. Want ook op andere plekken in de wijk ondervinden buurtbewoners overlast van rotzooi. Dat is jammer en niet de bedoeling." Wethouder Bouten ziet de ontwikkelingen positief in. "Ik ben ervan overtuigd dat we in de gemeente Horst aan de Maas prettig met elkaar samen willen leven. Daar hoort voor mij bij dat iedereen recht heeft op een plek om samen te komen. Maar bij rechten horen ook plichten. In dit geval de plicht geen misbruik van deze plek te maken en het daarmee ook voor anderen prettig te houden."

Tekst: Niels van Rens
Beeld: Wijkcomité In de Riet