Strandpaviljoen Hoëg hard getroffen

Hoewel we aan deze kant van de Maas relatief minder wateroverlast hebben gehad dan onze overburen, zijn er nog steeds inwoners en ondernemers hard getroffen. Strandpaviljoen Hoëg in Broekhuizen aan de rand van de Maas moest op het laatste moment alles afbreken en verhuizen om de schade te beperken.

“Het begint nu weer wat rustiger te worden en ik hoop dat we snel weer kunnen bouwen”, vertelt Stef van Loo van Strandpaviljoen Hoëg. “Voor nu is het is nog even afwachten. Morgen (woensdag 21 juli, red.) is het water hopelijk al iets gezakt zodat we kunnen kijken wat er allemaal kapot is.” Stef en zijn team hebben op het kritieke moment het paviljoen leeg moeten halen en verhuizen. “We hebben veel hulp gehad. Er werd geregeld dat er een trailer kwam en zo'n twintig vrijwilligers hebben meegeholpen, dus dat is heel fijn. Het is afwachten of het allemaal goed is gegaan. Het dak hebben we uiteindelijk drie keer moeten verplaatsen en dat staat nu tijdelijk op de weg.”

Wederopbouw
Het hoogwater leek vanuit het niets te komen. “Wat ik jammer vond is dat we van de overheid weinig informatie hebben gehad over wat ons stond te gebeuren. Er waren veel tegenstrijdige berichten, maar het is ook moeilijk en niemand wist precies wat er ging gebeuren. In de coronatijd hebben we maar weinig financiële ondersteuning gekregen en daar komt dit nu bovenop, dus het is zeker niet de beste zomer geweest. Als we niet alles op tijd hadden weggehaald, was ik nu failliet geweest.” Na de ellende van afgelopen week hoopt Stef dat de wederopbouw snel van start kan gaan. “Zodra ik weer op locatie kan komen, gaan we kijken wat er allemaal mogelijk is. Met de opbouw moet er veel zwaar transport over de weg, dus ik hoop dat dat snel weer mogelijk is. Overal bij ons in de buurt staan nu de tuinmeubels en terrasmeubels. Alles staat bij verschillende mensen verspreid. Er was veel saamhorigheid en ik ben de mensen die ons geholpen hebben ontzettend dankbaar, anders hadden we het niet gered.”

Tekst: Koen van Meijel