Burgemeester Palmen kritisch op gevolgen overstromingen in Horst aan de Maas

Burgemeester Ryan Palmen van de gemeente Horst aan de Maas bezocht de afgelopen dagen alle dorpen die waren getroffen door het hoogwater. Hij merkte de kracht en nuchterheid op van de inwoners, maar schetst ook kanttekeningen bij de ontwikkelingen rondom Meerlo en Broekhuizenvorst.

"Een ramp zoals deze heb ik nog nooit meegemaakt als burgemeester", zegt burgemeester Ryan Palmen nadat het hoogwater langzaam aan het zakken was. "Ik heb wel eens te maken gehad met hoogwater, maar zoals we het afgelopen weekend hadden, nee dat ging wel een stuk verder." Palmen bezocht een aantal dorpen dat te maken had met het stijgende water. Zo bezocht hij onder andere Broekhuizenvorst, Broekhuizen, Grubbenvorst, Lottum en Meerlo. "Het doet je wat als je de situatie ziet waarin de mensen verkeren", zegt Palmen. "Het is fantastisch om te zien hoe ze omgaan met dit soort dingen, eigenlijk heel nuchter. Iedereen zet zich voor elkaar in, heel handelsgericht dus. Iedereen accepteerde dat hun huis nat werd, sommigen hadden zelfs al de schilder geboekt voor de week erop."

Onderzoek
Ook Palmen heeft meegeholpen met de slachtoffers van de waterramp. "In Grubbenvorst was iemand een wasmachine aan het verplaatsen. Samen met wethouder Eric Beurskens heb ik hen een handje geholpen. Daar doen we echt niet moeilijk om, iedereen helpt elkaar." Dat was volgens Palmen een kracht dat overal te voelen was. "Iedereen staat voor elkaar klaar, echt prachtig om te zien." De burgemeester keek ook kritisch terug op de gevolgen van het hoogwater. "Vooral in Meerlo en Broekhuizenvorst waren de effecten van het hoogwater erger dan verwacht. Dat is niet de bedoeling. Dat betekent dat we na deze ramp moeten gaan onderzoeken wat daar precies is misgegaan. Het onderzoek gaat in samenwerking met Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat, de gemeente, maar ook onze inwoners, want zij beschikken ook tot veel bruikbare informatie."

Ramptoeristen
Palmen spotte ook een aantal ramptoeristen tot zijn ergernis. "Ik heb er een aantal gezien inderdaad. Maar in vergelijking met Zuid-Limburg, viel het hier wel mee. Op de Moleneind in Meerlo waren ze dijken aan het aanleggen. Een man fietste voorbij met zijn e-bike, parkeerde daar zijn fiets om te kijken en kwam daarna bijna onder een tractor terecht. Ook heb ik iemand gezien die door een ondergelopen tuin van iemand anders ging lopen. Dat doe je normaal gesproken ook niet en niet als we last hebben van hoogwater." Palmen kijkt nu verder naar het opmaken van de schade. "Deze ramp moeten we even verwerken en we gaan meteen aan de slag om de rotzooi op te ruimen en op verschillende plekken water weg te pompen. Misschien kunnen we als gemeente een soort opruimingsactie organiseren in de getroffen dorpen. Belangrijk is in ieder geval dat we dit samen doen en daarna evalueren waar het precies is fout gegaan in Meerlo en Broekhuizenvorst."

Tekst: Niels van Rens
Beeld: Gemeente Horst aan de Maas