KBO Sevenum wil actie tegen vandalisme

Voor de zoveelste keer was het raak: vernielingen en rotzooi bij de jeu-de-boulesbanen achter gemeenschapshuis De Wingerd in Sevenum. Voor de KBO is de maat vol.

“Met brommers en fietsen rijden ze over de banen, waardoor er dikke sporen achterblijven,” vertelt KBO-voorzitter Peter Lalieu. “Elke keer moet alles teruggeharkt worden. Ze laten rotzooi achter, zoals flessen, die dan kapot gaan waardoor de scherven in het gravel van de baan liggen. We hebben de gemeente gevraagd om er afvalbakken te plaatsen en dat is intussen al gedaan.” Omdat het gebied wat verder afgelegen ligt, is het aantrekkelijk voor jongeren om er rond te hangen. “We hebben daar wel respect voor, maar we verwachten zeker ook het respect terug voor de ouderen die jeu de boules spelen. Rond kerst heb ik ze erop aangesproken en foto's gemaakt, waarna het even stil was. Nu het zomer is, wordt het weer ook mooier, dus dan begint de bron van ergernis opnieuw.”

Dialoog
Peter heeft zich voorgenomen om niet meteen de politie in te schakelen, maar juist de dialoog aan te gaan. “Ik wil het graag op een nette manier aan de jongeren duidelijk maken, eventueel met een kop koffie erbij. Ik heb er geen bezwaar tegen dat ze daar zitten, maar ik denk dat als je normen en waarden hebt, dat je je eigen rotzooi ook opruimt. We hopen dat ze zich aangesproken voelen, of dat de ouders hun kinderen erop aanspreken. Daarnaast heb ik ook een ambtenaar gevraagd of ze een keer handhaving langs kunnen sturen.” Het is zeker niet de eerste keer dat dit gebeurt. “Het is afhankelijk van het weer, maar soms gebeurt dit een week lang dagelijks en dan een tijd niet. Het is wisselend. Als het elke dag was, kon je er makkelijker een politieman op af sturen. Handhaving wil je het liefste niet hoeven te gebruiken, het liefst gaan we de dialoog aan en vragen we of ze het wederzijdse respect voor ons willen hebben, maar als het zo blijft dan ontkom je er niet aan.”

Tekst: Koen van Meijel