Jeugdlintje voor Joyce omdat ze zorg droeg voor haar opa in coronatijd

De 18-jarige Joyce Janssen uit Horst heeft uit handen van burgemeester Ryan Palmen en wethouder Thijs Kuipers van de gemeente Horst aan de Maas op vrijdag 16 juli een jeugdlintje ontvangen. Ze kreeg dit lintje vanwege de thuiszorg voor haar opa tijdens de coronapandemie.

Voor Joyce Janssen is dit voorstel ingediend namens haar opa, die eerder dit jaar overleden is. De aanvraag werd ondersteund door de buurvrouw van haar opa, Lyan Hoeijmakers en door de tantes van Joyce (Anja Bastiaans en Maria Zanders). In de periode van de lockdown, toen minder thuiszorg werd verleend, ging Joyce vrijwillig, vijf dagen per week door weer en wind, naar haar 90-jarige opa om hem te helpen met het klaarmaken voor de nacht. Dat betekende het uitdoen van de elastische steunkousen en het helpen omkleden. Ze maakte een praatje maken met haar opa, omdat hij veel alleen was in de coronatijd. Was er iets bijzonders aan de hand, dan meldde ze dit aan de thuiszorg. Twijfelde ze ergens over, dan schroomde ze niet hulp te vragen aan de buurvrouw (wat overigens maar één keer is voorgekomen).

Klaarstaan
En Joyce zorgde niet alleen ’s avonds voor opa. Ze vond het erg vervelend als opa vaak alleen was. Had ze even tijd over, dan ging ze geregeld bij hem op bezoek en hield hem gezelschap. Was het mooi weer, dan werd opa in de rolstoel gezet en maakte ze een wandeling door het dorp. Er werd veel ‘schele wazel’ verkocht, maar ze hadden ook veel serieuze en fijne gesprekken. Dat Joyce dit alles deed vertelde ze, net als opa, aan iedereen in de hoop dat meer jongeren klaar zullen staan voor de oudere mens.

Ook toen de thuiszorg weer terug kwam stond Joyce nog altijd paraat voor opa. Hij hoefde haar maar te bellen en ze was er om te helpen, bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of opruimen. Dat een meisje van deze leeftijd op een dergelijke manier voor opa zorgt is natuurlijk heel bijzonder, zegt de gemeente. De zorgtaken die ze heeft verleend zijn zeker niet vanzelfsprekend en zelfs voor volwassenen soms nog heel lastig. Joyce vervult in deze een voorbeeldfunctie richting andere jongeren. De toekenning van een Jeugdlintje past dan ook zeker binnen de huidige maatschappij waarin een oproep wordt gedaan aan inwoners te motiveren en te ondersteunen bij de zorg voor de hulpbehoevende medemens om daarmee de professionele zorg te ontlasten.