VVD boos op college vanwege slechte communicatie De Wingerd

De gemeente Horst aan de Maas heeft de samenwerking verbroken met de uitbaters van De Wingerd, Theo en Dian van Gasteren. Veel vragen blijven onbeantwoord en met name VVD Horst aan de Maas is ziedend dat er geen open communicatie is vanuit de gemeente.

Expeditie Sevenum stelde in een lange brief verschillende vragen aan het College van B&W van Horst aan de Maas over de scheiding tussen Van Gasteren en de gemeente. Volgens VVD Horst aan de Maas zitten de andere gebruikers van De Wingerd nog met veel vragen en lijkt het erop dat deze niet worden beantwoord. "Alleen omdat we kritische burgers hebben zijn deze vragen van Expeditie Sevenum gesteld", zei Yvonne Douven (VVD) tijdens de raadsvergadering van dinsdag 6 april. "Anders was er nooit iets van gekomen. Zet alle feiten eens op een rijtje en breng de gebruikers van De Wingerd eens op de hoogte."

Klachten niet openbaar
Expeditie Sevenum heeft onder meer vragen over de gevolgen van de scheiding tussen Van Gasteren en de gemeente. Zo is er onduidelijkheid over de kosten die gemoeid zijn nu er een nieuwe uitbater in het pand zit en De Wingerd nu een stichting is. 'De huidige stichting is tijdelijk?', schrijft Expeditie Sevenum. 'Hoelang is tijdelijk?' Verantwoordelijk wethouder Han Geurts antwoordt: "De Wingerd blijft een jaar een stichting. We moeten nu alles op een rijtje zetten. Daarna kijken we verder." Douven stelde ook vragen over de klachten die er zouden zijn geweest over de vorige uitbaters. "We hebben alleen maar positieve verhalen gehoord van de verhuurders in het pand. Wat waren die klachten? Waarom worden die niet openbaar gemaakt? Eerst waren het er zes en nu ineens drie? Er zijn zoveel vragen."

Lek
Met het bekendmaken van de nieuwe uitbuiter Leon Hoex was een communicatieplan gepaard. "Ontzettend goed dat er een communicatieplan was gemaakt om dit bekend te maken, maar dat heeft niet gewerkt", zegt Douven. "Er was een lek en ineens wist iedereen het. Als er iets lekt, dan grijp je toch meteen in? Een klein lek doet een groot schip zinken. De gekozen route is totaal onduidelijk. En wie gaat er opdraaien voor de inventaris?" Daar was Geurts duidelijk in. "Dat zal uiteindelijk de gemeenschap zelf betalen." Het is duidelijk dat het het verhaal om de exploitatie van De Wingerd nog lang niet afgelopen is.

Tekst: Niels van Rens