Hondenpoepgrap wethouder Roy Bouten heeft serieus gevolg

Verschillende mensen trapten er in: de 1 aprilgrap van de gemeente Horst aan de Maas, maar ook in hondenpoep, waar de gemeente zich gelijktijdig op richtte. Wethouder Roy Bouten vroeg door middel van een grap aandacht voor een grote ergernis van veel inwoners uit Horst aan de Maas.

'Pilot in Grubbenvorst met Hondenpoep DNA-kit', kopte de Facebookpagina van de gemeente Horst aan de Maas dinsdag 30 maart. Een vervroegde 1 aprilgrap? De gemeente Horst aan de Maas hield vol dat het serieus was. "We nemen hondenpoep serieus", zei de woordvoerder van de gemeente. Maar na een paar keer aandringen gaf hij toe dat het ging om een 1 aprilgrap. Deze scherts werd niet zomaar uitgehaald, want het probleem hondenpoep speelt in deze gemeente. "Dat was al helemaal te zien aan de aantal reacties die op het Facebookbericht kwam", vertelt wethouder Roy Bouten. "Hondenpoep is een groot probleem. We vonden het daarom een mooi moment om hier door middel van deze grap aandacht aan te schenken."

Irritatie
Een 1 aprilgrap met een serieus randje dus. Velen hadden het meteen door waar anderen het een goed idee vonden om een hondenpoep DNA-kit in het leven te roepen. "Het is ook eigenlijk geen grap", zegt Bouten. "Want in verschillende steden zoals Seattle wordt het gewoon gebruikt. Om dit hier in te voeren gaat natuurlijk wel een beetje ver, maar de boodschap was duidelijk." Bouten heeft zelf ook twee viervoeters en ergert zich ook aan de overlast. "Ik irriteer mij enorm aan de hondenpoepoverlast van andere baasjes. Ik ruim soms dan ook de uitwerpselen van andere honden op. Ik begrijp niet wat het nu voor moeite kost om het even op te ruimen." In Horst aan de Maas staan op verschillende plekken hondentoiletten en speciale prullenbakken. Eind dit jaar hoopt de wethouder verdere maatregelen te nemen. "Dan gaan we dit probleem nog meer in de aandacht te zetten", zegt hij. "We kunnen wel meer hondentoiletten of prullenbakken toevoegen, maar het blijft uiteindelijk de verantwoordelijkheid van het baasje. Als we dat probleem kunnen aanpakken, komen we al heel ver."

Roy 'Bouten'
Na een wekelijkse poll in de HALLO Horst aan de Maas over hondenpoep ontploften de reacties. "Dat vonden wij ook een mooie gelegenheid om deze 1 aprilgrap te testen. Veel mensen wisten meteen dat dit een grap was en sommigen trapten er letterlijk en figuurlijk in. Zelfs een nieuwswebsite plaatste het bericht. En de grap van Roy 'Bouten', tja daar zat ik natuurlijk wel op te wachten. Daar kan ik alleen maar mee lachen. Dit soort serieuze zaken mag je best met humor bestrijden."

Tekst: Niels van Rens
Beeld: Gemeente Horst aan de Maas